Pages Navigation Menu

Se amână relansarea acceleratorului de particule de la CERN

Se amână relansarea acceleratorului de particule de la CERN

cern

Savanţii de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au fost nevoiţi să amâne relansarea acceleratorului de particule LHC (Large Hadron Collider), aflat în ultimii doi ani într-o etapă de modernizare, din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul unuia dintre magneţii săi.

“Datele preliminare sugerează o amânare care va dura între câteva zile şi mai multe săptămâni”, au declarat, marţi, cercetătorii de la CERN, o organizaţie care este considerată liderul mondial în domeniul fizicii particulelor, informează Reuters.

Inginerii de la CERN ar fi dorit să înceapă, miercuri, să expedieze fascicule de protoni în direcţii opuse, de-a lungul tunelului subteran de 27 de kilometri al LHC, aflat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia, care a fost închis pentru remodernizare în ultimii doi ani.

Această etapă ar fi reprezentat un “preludiu” pentru repornirea coliziunilor de particule la sfârşitul lunii mai cu o putere de două ori mai mare decât aceea care era folosită de LHC între anii 2010 şi 2013.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>