Pages Navigation Menu

Sărbători de vară: 2 iulie – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Sărbători de vară: 2 iulie – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Ștefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea al Moldovei, a fost uns domn de către mitropolitul Teoctist al Moldovei la 14 aprilie 1457, în urma biruinței repurtate asupra lui Petru Aron.

maxresdefault-3

Sărbători de vară: 2 iulie – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Cronicele au făcut din el figura centrala a vechii istorii a Moldovei, socotindu-l apărătorul pământului strămoșesc în fața primejdiei tot mai amenințătoare a Semilunei. Cei 47 de ani de domnie (1457-1504) n-au fost altceva decât o perioadă de eforturi pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței țării sale.

A ridicat numeroase mănăstiri și biserici de mir (44 de biserici și mănăstiri), înzestrând și renovând altele, susținând o ferventă activitate cărturărească în lăcașurile de cult ale țării. Principalele mănăstiri ridicate de înaintașii săi în scaun (Probota, Moldovița, Bistrița, Humor, Bohotin, Chiprieni ș.a.) și-au continuat existența, primind felurite danii din partea lui Sfântului Voievod Ștefan, la multe dintre ele a ridicat construcții noi ori le-a refăcut pe cele existente.

Sărbători de vară: 2 iulie - Sfântul Voievod Ștefan cel Mare Foto: Mănăstirea Putna

Sărbători de vară: 2 iulie – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare
Foto: Mănăstirea Putna

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a închis ochii pentru totdeauna la 2 iulie 1504, într-o marți, “în al patrulea ceas din zi”, cum se precizează pe acoperământul său de mormânt de la Mănăstirea Putna, după ce “domnise în Țara Moldovei 47 de ani și 3 luni”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe marele domn al Moldovei în sinaxarul și calendarul Bisericii în ziua de 2 iulie, cu numele ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’.

Sursă: Agerpres

Citește și: Întâmplare neobișnuită: Un călugăr a visat rugăciunea care îndeplinește orice dorință

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>