Pages Navigation Menu

Saracia ne scade IQ-ul cu 13 procente

Saracia ne scade IQ-ul cu 13 procente

Situatia materiala precara scade coeficientul de inteligenta al oamenilor cu pana la 13 procente, deci o scadere de 10% la nivelul intregii populatii, releva un studiu realizat in SUA.
Persoanele sarace nu au suficienta energie cognitiva pe care s-o investeasca in educatie sau intr-o gestionare eficienta a timpului, capacitatile lor mentale fiind epuizate din cauza eforturilor constante pe care le fac pentru a face fata situatiei in care se afla. Autorii studiului precizeaza ca o astfel de diminuare a capacitatilor mentale este similara cu cea rezultata in urma unei nopti albe.

451894-poverty
‘’ Persoanele sarace nu sunt mai putin inteligente decat celelalte, explicatia este ca saracia le mobilizeaza mult din energia mintala. Este similar unui calculator care proceseaza greoi comenzile, pentru ca in acelasi timp descarca o inregistrare video lunga’’ afirma Sendhil Mullainathan, profesor de economie la Universitatea Harvard si unul dintre autorii cercetarii.
La studiu au participat 400 de persoane din New Jersey, care au fost impartite in functie de venit in doua grupuri: saraci si bogati. Ulterior, ei au fost supusi unor teste cognitive si de autocontrol, dar si chestionati in legatura cu mai multe scenarii care se referau la decizii de ordin financiar. Atunci cand problema financiara pe care o aveau de rezolvat era presanta, oamenii saraci au avut rezultate mult mai slabe decat cei bogati, inregistrandu-se o scadere a coeficientului de inteligenta cu pana la 13 procente. Daca problema materiala era mai usor de depasit, persoanele sarace au avut rezultate similare cu ceilalti.
‘’ Studiul nostru arata ca lipsa resurselor financiare poate afecta chiar si functiile cognitive’’ a adaugat Jiayingt Zhao, al autor al cercetarii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>