Pages Navigation Menu

Sapte povesti de vacanta

Sapte povesti de vacanta

0

     Vacanta de iarna nu bine s-a incheiat, ca vacanta de primavara isi trimite vestitorii. Planurile de calatorii se contureaza cu grija si lecturi usoare sunt cautate pentru a umple minutele moarte. Antologia Sapte povesti de vacanta (Editura Nemira) este o astfel de carte, cu povesti scurte si siropoase, menite sa atraga cititorii intr-un joc de puzzle. Ghizi in acest joc vor fi Cehov, Wilde, Daudet, Balzac, Maupassant, Turgheniev si Chandler.

     O pasiune in desert este o poveste originala si cu o mare putere de observatie scrisa de Honoré de Balzac, care se numara printre cele sapte povesti de vacanta din volumul publicat la Editura Nemira.

     In timpul unei expeditii in nordul Egiptului, un soldat francez cade in mainile magrebienilor si este dus de acesti arabi in deserturile aflate dincolo de cascadele Nilului. Pentru a pune intre ei si armata franceza o distanta linistitoare, magrebienii au marsaluit fortat si nu s-au oprit pana la caderea noptii. Netrecandu-le prin cap ca prizonierul i-ar putea veni ideea sa fuga, s-au multumit sa-i lege mainile si s-au culcat cu totii.

     Cand vajnicul provensal a vazut ca dusmanii nu-l mai supravegheaza, a apucat cu dintii un iatagan, apoi a taiat sforile care ii pecetluiaumainile si s-a eliberat. Nerabdator sa gaseasca tabara alor sai, si-a fortat intr-atat armasarul, incat bietul animal si-a dat duhul, cu coastele sfasiate de pinteni, lasandu-l pe soldat in mijlocul desertului.

     Dupa  ce a mers o vreme prin nisip cu toata energia unui ocnas evadat, soldatul a trebuit sa se opreasca. Desi in Orient cerul e frumos noaptea, nu s-a mai simtit in puteri sa-si continue drumul. Dimineata l-au trezit razele nemiloase ale soarelui, care, cazand direct asupra granitului, faceau o arsita nimicitoare. Cand si-a aruncat privirea in jur, dupa ce a numarat palmierii, cea mai ingrozitoare disperare i-a napadit sufletul. Era un ocean fara margini. Nisipurile negricioase ale desertului se intindeau cat vedeai cu ochii, in toate partile, si scanteiau ca lama de hotel lovita de lumina puternica. Aveai impresia ca e un ocean de gheata ori ca vezi lacuri unite intr-o oglinda uriasa.

     Cu toate ca deznadejdea il cuprinse in mijlocul desertului, soldatul a continuat sa mearga in speranta ca armata lui Bonaparte este pe urmele lui.A trecut ziua si seara din nou l-a prins in desertul fara margini. La miezul noptii, somnul i-a fost tulburat de un zgomot iesit din comun. O groaza teribila i-a inghetat inima: in intuneric deslusea doua luciri slabe, galbene. Cand raze razele lunii au coborat spre orizont, acestea au luminat in acelasi timp si vizuina, scatand la iveala splendida blana tarcata a unei pantere.

     De aici incepe o adevarata poveste de dragoste intre pantera si tanarul soldat de 22 de ani. De teama ca leul Egiptului sa nu-l priveasca drept o prada, francezul si-a aratat afectiunea fata de fiorosul animal.  A ales sa nu fuga, spunandu-si ca ar fi o moarte singura, dar in cele din urma, dupa zile de tandreturi piperata cu o teama zdrobitoare, are loc si confruntarea a carei final nu este deloc pe placul iubitorilor de animale.

     Chiar daca i s-a spus: „Fa orice, numai literatura nu”, Honoré de Balzac a preferat sa-si joace cartea norocoasa si a creat un adevărat monument, „Comedia umana”, ciclu in a carui componenta intra 95 de lucrari terminate (nuvele, romane si eseuri) si 48 lucrari neterminate. George Calinescu si Mircea Eliade au fost doar doi dintre admiratorii romani de valoare ai lui Balzac.

Principesa (Cehov Anton Pavlovici)

     Anton Pavlovici Cehov este unul dintre cunoscutii dramaturgi rusi pe care tinerii actori romani inca il pretuiesc si asta pentru ca de mai bine de o suta de ani, operele sale sunt puse in scena, practic, in fiecare stagiune pe afisele teatrelor din Romania. Mari regizori de teatru si-au gasit surse majore de inspiratie in dramaturgia lui Cehov.

     In scurta sa viata de 44 de ani, scriitorul a reusit sa convinga publicul ca este un nume care trebuie sa straluceasca in literatura universala. Ceea ce s-a intamplat mai tarziu, si sigur ca nu iesim nici in acest caz din vesnicul clise ca marile talente sunt venerate postmortem.

     `Principesa` este o poveste de vacanta, care a reusit sa redea cu o deosebita minutiozitatea atmosfera burgheza din anii 1800. Cea care conduce firul narativ este, cum se anunta inca din titlu, principesa Vera Gavrilona, o respectabila figura a Rusiei.

     Intr-o manastire din ceea ce avea sa devina ulterior Federatie Rusa, Vera Gavrilona tulbura viata calugarilor, singurul ei scop fiind acela de a-si salva imaginea dupa ce sotul a parasit-o si a lasat-o fara jumatate din avere.

     Specific acelor vremuri, principesa are o slabiciune pentru desfatare si joaca, si asemenea lui  Napoleon, crede ca oamenii nu sunt decat carne si tun.

     Scurta poveste `Principesa` spune intr-un mod placut si usor de inghitit o  lectie de istorie si le deschide celor care nu i-au cunoscut scrierile lui Anton Cehov apetitul pentru lectura.

In antoplogia Sapte povesti de vacanta aparuta la editura Nemira (2013, pret: ) mai pot fi citite si:

Catarca popii, de Alphonse Daudet

Ziua de nastere a Infantei, de Oscar Wilde

Cantaretii, de Ivan Turgheniev

Adio, de Guy de Maupassant

Vara englezeasca, de Raymond Chandler

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>