Pages Navigation Menu

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Tradiții din a doua zi de Paște

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Tradiții din a doua zi de Paște

Una dintre cele mai importante sărbători din an atrage după ea și o serie de tradiții pe care numeroși români le respectă cu rigurozitate.

paste

Paștele este considerat de către Biserica Ortodoxă ca fiind unul dintre Praznicele Împărătești cu o încărcătură spirituală extrem de puternică, având în vedere că pregătirea pentru întâmpinarea acestei sărbători este destul de riguroasă și aici ne referim de postul de 40 de zile și la canoanele specifice acestuia.

Săptămâna de după Învierea Domnului, cunoscută sub denumirea de „Săptămâna Luminată”, este perioada din an când creştinii nu mai fac metanii, ci doar închinăciuni. Tot acum se face pauză de la pomenile în cinstea morţilor, slujbele de pomenire fiind reluate după Duminica Tomii, care încheie această săptămână.

Dacă cineva moare de Săptămâna Luminată, are loc o slujbă specială, iar ceremonia înmormântării este înlocuită cu cea a Învierii.

În a doua zi din Săptămâna Luminată are loc uscare si sfărâmarea Sfântului Agnet, după care este aşezat pe Sfânta Masă din Altar.

Sfânt Agnet http://www.doxologia.ro

Sfânt Agnet
http://www.doxologia.ro

Agnetul este partea pătrată sau pecetea pe care preotul o scoate cu copia din prima prescura folosită la Proscomidie si o așaza apoi pe Sfântul Disc. Se numește Agnet, de la cuvântul grecesc Agnet, adică Miel, pentru că ea închipuie pe Mântuitorul, care, prin asemănarea cu Mielul înjunghiat de evrei la Paștele lor, a fost numit de către Sfântul Ioan Botezătorul „Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii” (Ioan 1, 29).

De asemenea, Sfântul Agnet este pâinea care, prin sfințire, se va preface în Sfântul Trup al Domnului, cel jertfit pe Cruce. De aceea, preotul întipărește într-însul cu copia Patima Domnului, străpungându-l în chip cruciș și pronunțând cuvintele din Sfânta Scriptura, unde ni se istorisește cum sutașul a împuns cu sulița, coasta Mântuitorului (Ioan 19, 34), conform catehism.ortodoxiatinerilor.ro. Totodată, este unul special,deoarece cu el se vor împărtăşi bolnavii sau cei care nu pot merge până la biserică.

În vinerea din Săptămâna Luminată are loc Izvorul Tămăduirii, unde după liturghie se face sfinţirea mică a apei, cea mare având loc de Bobotează.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>