Pages Navigation Menu

Sah nipon

Sah nipon

2013newyorkautoshowsubaruwrxconceptgal7

Sahul m-a fascinat intotdeauna, deoarece este simplu si complex in acelasi timp. Incepe la fel si se poate incheia intr-o infinitate de moduri. Iar daca cineva ma va intreba care cred ca ar fi cea mai pasionala infruntare, nu as lua in calcul duelurile Karpov-Kasparov (oricat de tentant ar parea), ci as raspunde raspicat: Subaru-Mitsubishi. Stiu, suna ciudat. Insa am convingerea ca nu a existat vreodata o lupta mai echilibrata, mai indelungata si mai bine gandita. In aceasta reinterpretare a sportului mintii, tabla e reprezentata de piata auto mondiala, piesele sunt de alta anvergura: locul reginelor, nebunilor si pionilor este luat de motorizare, aerodinamica sau sisteme de franare. Se joaca din 1992 si niciunul dintre cei doi titani nu vrea sa cedeze. Unul (Mitsubishi) muta cu piesele rosii, Subaru cu albastrele. Primul e mai rapid si mai echilibrat, celalalt are nevoie de mai mult timp, dar este mai creativ.

In ultimii ani, Mitsubishi luase un usor avantaj, iar produsul sau, Lancer EVO dadea senzatia ca va scapa in castigator. Presa de specialitate nu mai contenea cu laudele, orice drive-test pe pista de asfalt sau chiar pe zapada era un deliciu. Insa “cavalerul albastru”, taciturn, se pregatea sa rastoarne situatia. Asa ca, in luna aprilie a acestui an, la Salonul de la New York, prezenta conceptul WRX, o “creatura” superba, upgradata cu tot ceea ce ii lipsea modelului anterior: design remarcabil (linii dinamice, faruri si stopuri avantgardiste), motor redimensionat de la 2,5 la 2,0 si o transmisie ireprosabila. Acestor noutati li s-au adaugat elementele definitorii: taieturile drepte (realizate parca de un samurai cu o sabie katana), uriasa priza de aer de pe capota si sigla instelata. Ceva nou, ceva vechi, ceva albastru, insa nimic imprumutat. Acestea au fost ingredientele care au electrizat publicul american. Si aceasta era doar prima parte a surprizei! Cea de-a doua a fost dezvaluita in cursul zilei de ieri, de catre departamentul de comunicare de la Fuji Heavy Industries. In cadrul Los Angeles Auto Show (programat in perioada 22 noiembrie – 1 decembrie), va putea fi admirat noul Subaru WRX STI, bolidul de serie, care nu e doar inspirat din prototip, ci este aproape identic. Rumoare! Regele rosu este acum in pozitie de sah!

Asteptam, asadar, sa vedem cum va iesi din incurcatura “maestrul” Mitsubishi.

2013newyorkautoshowsubaruwrxconceptgal8

Foto: www.houseofjapan.com

Video: http://www.youtube.com/watch?v=w5x-AHlXkWs

2 Comments

  1. Articol deosebit de frumos scris! Mie imi place automobilul care este MASINA! Aceasta este MASINA!

    • Multumesc pentru aprecieri. Da, Subaru Impreza WRX STI este MASINA in toata puterea cuvantuluI, o poezie a stiintelor exacte. Daca statutul mi-ar permite, mi-as lua asa ceva … ieri :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>