Pages Navigation Menu

Rusia a adoptat un simbol pentru rubla

Rusia a adoptat un simbol pentru rubla

Banca Centrala a Rusiei a prezentat noul simbol al rublei

Consiliul de Administratie al Bancii Rusiei a aprobat simbolul rublei rusesti. Acesta este reprezentat de litera R (“P” in alfabetul chirilic) cu o linie orizontala la baza literei.

Conform RIA Novosti, seful Bancii Rusiei, Elvira Nabiullina, din 2014 vor fi batute primele monede si tiparite primele bancnote cu noul simbol. Pe 6 decembrie, Banca Rusiei a finalizat un sondaj la care au participat 280.000 de persoane in ura caruia a fost ales simbolul.

simbol_rubla_96229800

La inceputul existentei sale, rubla era o bucata dintr-un lingou de argint, care avea o greutate bine determinata. De aici si denumirea, cu semnificatia “a taia o bucata”. Cuvantul rubla este echivalentul “marcii”, o masura pentru aur s argint folosita in occident in Evul Mediu.

Rubla are 100 de copeici, cuvant ce vine de la sulita Sfantului Gheorghe, ilustrat pe moneda prima data in 1478, imediat dupa cucerirea Novgorodului de catre cnezatul Moscovei.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>