Pages Navigation Menu

Run, Forrest!

Run, Forrest!

Pamplonaweb

In fiecare an, intre 6 si 14 iulie, Pamplona devine gazda unui eveniment pe cat de periculos, pe atat de cunoscut. Este vorba despre Festivalul Sanfermines, pe care marele Ernest Hemingway l-a descris amanuntit in cartea sa, The Sun Also Rises. Acesta incepe cu cateva manifestari ciudate (oameni care se aduna in Piata Primariei si striga ore in sir, fete care isi dezgolesc sanii in fata multimii si sunt stropite cu vin, o parada de figurine reprezentand uriasi si personaje cu capete supradimensionale) si culmineaza cu o sfidare a mortii, unde voluntari din toata lumea, insetati de adrenalina, sunt alergati de tauri pe strazile orasului din Navarra. Acest fapt inedit reconstituie o scena petrecuta in secolul XVI, atunci cand s-a luat hotararea ca sarbatoarea inchinata Sfantului Fermin sa se mute din octombrie in iulie, concomitent cu targul de animale. Se pare ca niste negustori au scapat vitele pe care le aveau la vanzare, iar animalele speriate au pus pe fuga credinciosii aflati in procesiune.

Si astazi, traditia este respectata intocmai. Neinfricatii participanti rostesc in cor o rugaciune adresata patronului spiritual al urbei, dupa care sase tauri de lupta si sase boi sunt manati catre ei. Traseul lung de 825 de metri, este dotat din loc in loc cu spatii de siguranta si se termina odata cu intrarea in arena pentru coride, unde fioroasele creaturi sunt scoase si incep tot felul de spectacole amuzante.

Asa ca, daca doriti sa va testati limitele, mai aveti inca timp la dispozitie. Insa, mare atentie: din 1925, aproape 300 de persoane au fost ranite si 15 au decedat!

Exista si o parte buna! Puteti sa urmariti thrillerul de la unul dintre balcoanele imobilelor care definesc culoarul cursei, la un pahar de sangria sau de limonada.

Foto: www.m.ft.com

2 Comments

  1. Like !

  2. Cel mai bun articol !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>