Pages Navigation Menu

Românii și grecii, fruntași la numărul de ore muncite

Românii și grecii, fruntași la numărul de ore muncite

Salariul minim pe economie a crescut, începând cu 1 mai, la 1.250 de lei BRUT, astfel că salariul NET al unei persoane care nu are pe nimeni în întreținere va fi de 917 lei.

Românii și grecii, fruntași la numărul de ore muncite

Românii și grecii, fruntași la numărul de ore muncite

Hotărârea de Guvern conform căreia salariul minim pe economie va fi majorat a intrat în vigoare de la 1 mai. Pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră, o persoană va primi drept salariul de bază minim suma de 1.250 de lei pe lună (BRUT) .

Majorări salariale au avut loc și în anul 2015, când salariul minim pe economie a trecut prin două tranșe de creștere. La 1 ianuarie, acesta a devenit 975 de ron (BRUT), iar la data de 1 iulie 2015, salariul minim pe economie a ajuns la 1.050 de ron (BRUT).

Comparativ cu 2015, salariul minim intrat în vigoare din 1 mai 2016 a crescut cu 19%.

 Românii muncesc mult și câștigă puțin

În ciuda acestor creșteri, românii nu au reușit să se ridice la standardele țărilor europene, precum Marea Britanie sau Germania. În ceea ce privește raportul dintre salarii și orele de muncă există iar o discrepanță vizibilă.

Românii şi grecii sunt singurii cetăţeni ai Uniunii Europene care au lucrat în 2015 peste 2.000 de ore, în comparație cu francezii, care au muncit 1.648 de ore (cele mai puţine ore în medie pe lucrător), italienii – 1.776 de ore, germanii – 1.845 de ore şi britanicii – 1.874 de ore, potrivit unui studiu realizat de Eurostat la comanda Centrului de Analiză Economică şi Cercetare a Expansiunii Economice şi Dezvoltării Întreprinderilor (Coe-Rexecode) din Franţa, Citite altfel, cifrele relevă faptul că o ţară cu cât este mai săracă, cu atât cetăţenii ei lucrează mai mult.

 Amenzi pentru cei care nu respectă legea

Ceea ce trebuie să știe angajații, cât și angajatorii este că stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menționat în hotărârea de Guvern intrată în vigoare, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune.

Hotărârea Guvernului nr. 1017/2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 987 din 31 decembrie.

Citește și: Nerespectarea drepturilor deținuților, un preț scump pentru România

Salvează

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>