Pages Navigation Menu

Românii, pe ultimele locuri la consumul de cafea

Românii, pe ultimele locuri la consumul de cafea

România a reușit performanța de a se clasa pe unul dintre locurile terminale în ceea ce privește consumul de cafea, vânzările în acest domeniu scăzând ușor în 2014 față de 2013.

www.affiliateprograms.com

www.affiliateprograms.com

Țara noastră se află pe locul 26 în Europa la băutul de cafea, cu un consum anual per capita de doar 2,3 kg, fața de media din Uniunea Europeana de 4 kg per capita. Potrivit unui studiu PwC, vânzările de cafea au scăzut ușor anul trecut in România, față de 2013, la aproape 420 de milioane de euro, iar românii au limitat bugetul pentru achiziționarea băuturii negre în ultimii patru ani .

Locul 26 pe care îl ocupă România la consumul de cafea ar fi și din cauza prețului ridicat al acesteia raportat la puterea de cumpărare a consumatorilor, dar și de nivelul taxei pe valoare adăugată și de menținerea accizei nearmonizate.

Eliminarea accizei la cafea ar putea conduce la o scădere a prețului cafelei, încurajând astfel consumul și dezvoltarea pieței. La nivelul bugetului general consolidat, o astfel de măsură ar avea un impact neutru, scăderea cu 0,2% a veniturilor colectate din accize fiind compensata pe orizontală de celelalte taxe și impozite colectate ca urmare a creșterii industriei cafelei, conform PwC.

“Ținând cont de corelația existentă între prețul cafelei și consumul de cafea, estimăm că o scădere a prețului prin eliminarea accizei, coroborată cu tendința de creștere a venitului disponibil pentru consum, ar putea conduce la o creștere a consumului de cafea și ar genera un efect de multiplicare și la nivelul altor sectoare economice.”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Afaceri si Management, PwC Romania, citat de incont.ro.

România este unul dintre puținele state membre ale Uniunii Europene care mai aplică accize la cafea, alături de Danemarca, Germania, Croația, Belgia și Letonia, în toate celelalte 22 de state membre UE cafeaua nefiind accizată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>