Pages Navigation Menu

Romania se afla in topul tarilor avertizate de risc seismic ridicat

Romania se afla in topul tarilor avertizate de risc seismic ridicat

risc seismic harta

Vulcanii pun in alerta seismologii prin reactiile neasteptate pe care le-au avut in ultimii ani.

“Au ramas multe de facut pentru a imbunatati evaluarea riscului seismic“, atentioneaza Fabrice Cotton, profesor de seismologie de la Universitatea Joseph-Fourier (Grenoble-I), citat de ziarul LeMonde.

Fabrice Cotton este unul dintre cei 50 de oameni de stiinta care au creat prima harta a seismenor din Europa prin care atrag atentia asupra pericolelor ce pandesc Batranul Continent. O cartografiere unica ar trebui sa conduca la o reevaluare a normelor seismice.

Geografia generala a seismicitatii pe continentul european nu mai este considerata un subiect tabu. Aceasta rezulta, in principal, din ciocnirea placilor tectonice africane si euroasiatice. Tarile avertizate de risc seismic ridicat sunt Grecia, Turcia, Peninsula Bancalica, Italia si Romania.

In Franta, unde cele mai active zone sunt Pirinei, Alpi, Jura si Valea Rinului, urmat de Masivul Armorican si Masivul Central, singurul cutremur, cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scara Richter, a avut loc in secolul trecut, pe 11 iunie 1909, in Lambesc (Bouches-du-Rhône). Acest cutremur  a cauzat moartea a 46 de oameni.

Cu toate ca Romania se afla in topul tarilor in care ar putea avea loc un alt cutremur cu o intensitate mai mare decat cea din 1977, autoritatile se rezuma doar la a  trage  semnale de alarma, unul dintre ele fiind: 190 de cladiri din Capitala sunt considerate pericol public in caz de cutremur. Concluzia vine dupa ce municipalitatea a actualizat lista imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic, prin adaugarea celor care au spatii publice cu suprafata mai mare de 50 de metri patrati.

Preconizarile nu intarzie nici ele sa apara. Seismul din tara noastra va avea 7,5 magnitudine, iar urmarile vor fi mult mai grave decat cele din ’77, a spus Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului din Romania. Bucurestiul nu va fi afectat, dar seismul va fi mai puternic in Iasi, Bacau si Chisinau. Potrivit expertului,  seismul va fi ca cel din 1802 si cu cat mai mult va intarzia, cu atat va fi mai devastator.

Italienii vor sa foreze in vulcanul Campi Flegrei, despre care se spune ca ar putea distruge lumea. Oamenii de stiinta estimeaza ca o eruptie a acestuia ar cauza repercursiuni la nivel planetar, cu milioane de victime. Totodata, o eruptie a acestui vulcan ar avea efecte si asupra climei, desi riscul unei astfel de eruptii este cat se poate de mic.

Daca natura se va lasa studiata de mana cercetatorilor, vom descoperi in timp.

Sursa foto: lemonde.fr

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>