Pages Navigation Menu

Robotii au suflet

Robotii au suflet

         Cand vine vorba despre androizii profesorului Hiroshi Ishiguro, linia dintre tehnologie si umanitate este extrem de fina; el crede si ca acestia au suflet.

 robot_0

     Robotii profesorului japonez Hiroshi Ishiguro sunt atat de bine realizati incat par umani – ceea ce poate fi deopotriva interesant si infiorator. Profesorul a cercetat si reactiile oamenilor fata de robotii lui, cum interactioneaza oamenii cu ei. El a creat si un robot cu propria infatisare. Declaratiile lui sunt interesante:“Imi doresc sa inteleg ce inseamna omul. Facand o copie umana, cred ca putem intelege omul.”

     Profesorul universitar din Osaka studiaza si lucreaza la roboti de 20 de ani. Recent a prezentat cateva dintre modelele sale in cadrul unei conferinte de presa, gazduita de Muzeul National de Stiinta si Tehnologie din Tokyo. Androizii au fost controlati prin telecomanda si au realizat o multitudine de miscari si gesturi: si-au miscat buzele  in concordanta cu vocea inregistrata care se auzea, si-au inclinat capul, au clipit. Au fost si unele scapari (unul dintre roboti nu s-a prezentat cand i s-a cerut asta), insa intalnirea cu presa a fost un real succes: publicul a fost uimit de asemanarea izbitoare dintre om si modelele lui Ishiguro.

     Profesorul crede ca in viitor androizii vor face parte din societate si ca vor fi tratati ca oamenii normali; ba chiar indrazneste sa afirme ca intre oameni si roboti se vor stabili relatii de toate tipurile, idee care pentru unii poate parea complet deplasata. In acest sens, japonezul a declarat ca echipa cu care lucreaza chiar s-a atasat de robotii pe care i-au creat impreuna, asadar nu e anormal sa dezvolti sentimente pentru ei. El este de parere ca totul tine de modul in care priveste fiecare aceasta chestiune: daca noi credem ca robotii au suflet, atunci ne purtam cu ei ca atare.

     Opiniile profesorului se bazeaza si pe niste argumente culturale: “Cultura japoneaza ne invata ca orice are suflet. Noi nu facem diferenta intre ce este uman si ce nu este. Dar in Europa si in Statele Unite, in special cei de religie crestina, cred ca numai oamenii sunt inzestrati cu suflet, fiind ceea ce ii deosebeste de orice alt lucru.” El mai spune ca prin combinarea tehnologiei cu umanitatea “proiecteaza sufletul uman”.

     Hiroshi Ishiguro sustine ca  reactia negativa a anumitor oameni fata de ideile lui inseamna frica de niste creatii ale tehnologiei care pot scapa de sub control. El crede insa ca oamenii si robotii pot ajunge sa socializeze foarte bine. Scopul muncii sale este sa influenteze si sa convinga  oamenii sa se lege emotional de acesti roboti. I se pare ca totul se rezuma la a crede sau nu, la a induce creierului ca ceea ce vede este uman. “Totul este un soi de iluzie deoarece creierul uman nu poate percepe  nimic in intregime. Totul este subiectiv.”, conchide controversatul profesor.

Sursa: http://www.mnn.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>