Pages Navigation Menu

Riga si Umea – capitalele culturale europene in 2014

Riga si Umea – capitalele culturale europene in 2014

View of Old Riga, Latvia

Riga (Letonia) si Umea (Suedia) sunt cele doua orase alese capitale culturale europene anul acesta. Incepand din luna ianuarie, respectiv 17 ianuarie si 31 ianuarie, cele doua orase isi vor lansa programele de evenimente culturale. 

            Pe 18 ianuarie, locuitorii orasului Riga se vor implica in sustinerea culturii prin manifestari culturale si evenimente speciale in muzee, cafenele, dar si in alte spatii publice. Vor fi organizate expozitii dedicate chihimbarului, dar si impactului pe care l-a avut Primul Razboi Mondial asupra culturii. Tot atunci locuitorii orasului Riga vor evoca evenimentele din 1989, cand in timpul campaniei Calea Baltica, oameni din Letonia, Lituania si Estonia au format un lant uman pentru a-si exprima dorinta de a obtine independenta fata de fosta Uniune Sovietica. Tot pe 18 ianuarie, locuitorii din Riga vor lansa noua biblioteca a orasului, Gaismas Pils (Castelul luminii), printr-un mod inedit prin care isi vor da carti din mana in mana. 

De asemenea, comisarul european Androulla Vassilou, impreuna cu Andris Piebalgs, comisarul european responsabil de cooperarea internationala pentru dezvoltare vor participa la o serie de evenimente, inclusiv lansarea programului Taste and Feel 2014!, menit sa ofere publicului o imagine de ansamblu privind programul cultural. In cursul serii, pe malul raului Daugava vor fi prezente sculpturi de foc create de echipe din 12 tari, precum si un spectacol de lumina si artificii. Primarul orasului, Nils Usakov, va fi gazda unui concert la Riga Arena, in cadrul caruia vor fi prezenti artisti clasici, pop, coruri si orchestre. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

            Riga este capitala Letoniei, situata pe malul Marii Baltice, la gura de varsare a raului Daugava, fiind considerat cel mai mare oras din Tarile Baltice. Centrul istoric al orasului a fost inclus in 1997 de catre UNESCO pe lista locurilor din patrimoniul mondial, remarcandu-se mai ales pentru arhitectura sa in stilul Art Nouveau. 

NUSPano_Sommmar.jpg

Lansarea programului cultural de la Umea, oras situat in Suedia, va avea loc intre 31 ianuarie si 2 februarie, punctul culminant fiind marcat de ceremonia de deschidere, un show numit Burning Snow (Zapada care arde). Principalele evenimente culturale vor avea loc pe raul Umealven, printre care se va organiza si un festival al luminii, muzicii si miscarii. 

Umea

Orasul Umea este situat in Suedia, in provincia Vasterbottens Ian, la varsarea raului Umealven in Golful Botnic. Umea este cunoscut ca si orasul mestecenilor, fiind al doilea cel mai nordic oras universitar al Suediei, dupa Lulea, beneficiind de numeroase muzee, dar si de principala atractie turistica parcul cu sculpturi umedalen. 

Dupa Riga si Umea, capitalele culturale europene vor fi Plzen (Cehia) si Mons (Belgia) in 2015, San Sebastian (Spania) si Wroclaw (Polonia) in 2016, Paphos (Cipru) si Aarhus (Danemarca) in 2017, La Valletta (Malta) si Leeuwarden (Olanda) in 2018.

 

Surse: agerpres.ro; adevarul.ro

Surse foto: getintravel.com; nearwonders.com; umu.se

 

         

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>