Pages Navigation Menu

Republica Moldova va depune o cerere de aderare la UE in 2015

Republica Moldova va depune o cerere de aderare la UE in 2015

Natalia Gherman, Ministrul moldovean de Externe, a declarat joi, in carul unei intalniri cu diaspora moldoveneasca din statele New York si New Jersey, ca Republica Moldova va depune o cerere de aderare la UE in 2015, relateaza sambata Europa Libera, potrivit Mediafax.

ue moldova vize
Vorbind despre relatiile pe care Chisinaul le are cu Uniunea Europeana, sefa diplomatiei moldovenesti a declarat ca de fiecare data cand discuta cu oficialii UE cere ca R.Moldova sa fie tratata diferentiat fata de celelalte membre ale Parteneriatului Estic. Din 2009, politica externa a Republicii Moldova nu a mai fost caracterizata de fluctuatia intre Est si Vest, partenerii strategici ai Chisinaului fiind tarile din Uniunea Europeana, a afirmat ea.
Mai mult decat atat, Republica Moldova intentioneaza sa depuna cerere de aderare la UE in 2015, a precizat ministrul moldovean.
La inceputul lunii, liderul PLDM, Vlad Filat declara in cadrul unui miting la Chisinau ca partidul sau va “face din R. Moldova membru cu drepturi depline al UE. In 2020, R. Moldova va fi gata pentru a adera la UE”. La acelasi miting, Gherman anunta ca a aderat la PLDM.
Intrebata joi, la intrevederea cu diaspora, de ce R.Moldova mai face parte din Comunitatea Statelor Independente, vicepremierul a declarat ca aceasta participa doar in cadrul institutiilor economice si umanitare ale acestei organizatii. Chisinaul nu a participat niciodata la institutiile politice si de securitate.

In acelasi timp, a mentionat ea, avand in vedere criza din Ucraina, R. Moldova este foarte vulnerabila din cauza statutului de neutralitate pe care il prevede Constitutia. Acest statut de neutralitate poate fi schimbat doar printr-un referendum national. Oricum, R. Moldova trebuie sa invete din experienta tarilor Baltice si a celor din Europa Centrala si de Sud-Est, a adaugat Gherman.

Intrebata despre relatiile pe care le are R. Moldova cu Federatia Rusa, Natalia Gherman a declarat ca guvernantii anticipau ca Rusia o sa impuna anumite sanctiuni R. Moldova, ca rezultat al semnarii Acordului de Asociere si Liber Schimb cu Uniunea Europeana. Nu s-au asteptat, insa, ca Rusia sa impuna un embargou total produselor agricole moldovenesti. Acum, a declarat ea, au loc eforturi diplomatice mai intense de a gasi piete de desfacere mai putin traditionale pentru R. Moldova, cum ar fi India sau tarile din Orientul Mijlociu.

Sursa: Mediafax.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>