Pages Navigation Menu

Relieful cometei Ciuriumov, surprinzător şi divers

Relieful cometei Ciuriumov, surprinzător şi divers

philae

Instrumentele de la bordul sondei spaţiale Rosetta, cu care a călătorit robotul Philae, plasat pe suprafaţa cometei Ciuriumov în luna noiembrie 2014, au descoperit caracteristici neaşteptate ale acestui obiect spaţial, potrivit rezultatelor a şapte studii publicate joi, transmite AFP.

Observaţiile confirmă că 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, cometa cu un diametru de 4 kilometri şi aflată la o distanţă de 510 milioane de kilometri de Terra, este bogată în substanţe organice.

Imaginile obţinute de camera de înaltă rezoluţie Osiris prezintă o formă neobişnuită a nucleului, care este compus din doi lobi separaţi de o structură similară unui gât, a cărei origine rămâne inexplicabilă.

“Rezultatele acestor prime analize pun bazele pentru continuarea misiunii”, a declarat Matt Taylor, cercetător la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Suprafaţa cometei, a cărei compoziţie este destul de omogenă, prezintă o uimitoare şi mare diversitate de structuri geologice care au rezultat în urma eroziunii. Printre aceste structuri se pot identifica ondulări identice celor observate în cazul dunelor de nisip de pe Marte.

Un instrument de la bordul sondei spaţiale, care se află pe o orbită la 30 de kilometri distanţă de cometă, a obţinut deja o mulţime de date despre particulele provenind din nucleu, cum ar fi mărimea şi compoziţia, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că nucleul cometei este foarte poros.

Mai mult, savanţii consideră suprinzător faptul că 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko este atât de activă la distanţa actuală faţă de Soare, activitate care este concentrată în regiunea “gâtului”, unde a fost detectată apă sub formă de gheaţă.

Toate imaginile realizate de Osiris au permis construirea unui model tridimensional al cometei şi al locului unde robotul Philae a ajuns pe suprafaţa lui Ciuriumov.

Calitatea măsurătorilor şi observaţiilor efectuate de Rosetta se va îmbunătăţi atunci când sonda se va apropia, la mijlocul lunii februarie, la circa şase kilometri de suprafaţa cometei.

Acest survol, la cea mai mică altitudine încercată vreodată, va permite instrumentelor “să realizeze fotografii şi să efectueze o scanare a suprafeţei cu o rezoluţie fără precedent”, a explicat, joi, ESA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>