Pages Navigation Menu

Relatia cu frumusetea

Relatia cu frumusetea

Am avut ocazia sa stau 3 ani la Teheran, Iran. A trecut ceva vreme de cand ma tot gandesc sa-mi deschid sufletul si sa dezmint mitul ca femeile musulmane sunt terne. In ciuda vesmintelor negre, lungi si vaporoase (chadorul), frumusetea apare pe chipul lor si radiaza.

femei

Si aici intervine diferenta fata de noi, europenii…  sa arati ca esti frumoasa nu trebuie sa porti rochite scurte si bluze stranse pe corp. Eu am inteles la Teheran ca poti fi frumoasa si daca doar sufletul iti radiaza de fericire. Aici nu conteaza dimensiunile pentru ca totul este acoperit. Doar in partea de nord a orasului, acolo unde tinerele fete poarta peste pantalonii evazati un “halat” pana la genunchi, se mai pot intrezari siluetele silfide. Partea de nord si de sud se delimiteaza clar printr-o autostrada lunga, parca facuta sa desparta conceptele si diferentele de mentalitate. Fie ca esti turista, sau doar in trecere cu afaceri, trebuie ca femeie sa te supui regulilor tarii musulmane şi capul trebuie acoperit. Bineinteles ca la inceput ti se pare straniu, esti chiar revoltat si tinzi sa acuzi in loc sa intelegi si sa vezi in profunzime. Am descoperit ca frumusetea vine din privire, din linistea interioara pe care o emanam prin toti porii.
Relatia cu frumusetea a inceput frumos intr-o zi frumoasa de primavara la Teheran si ma gandesc ca de atunci m-am redescoperit si am inteles ca a fi frumoasa inseamna sa zambesti si indiferent de cat esti de preocupata trebuie sa ai privirea limpede si lumea iti va raspunde inapoi printr-un suras.

O plimbare la Teheran
Vreau sa va invit la o scurta plimbare prin Teheran si sa dezmint mitul urateniei impus de Occident. Hai pentru o zi sa bantuim prin oras si sa nu ne gandim o clipa la relatiile diplomatice sau externe. Sa luam orasul asa cum este el… plin de parfumul imperiului Persan, aromele de ceai care te imbie la fiecare magazin, cu mirosul de paine calda de la cuptoarele din strada si notele melodice care vin in surdina si inunda strazile de la moschee, la ore fixe.

Dupa ce parasim aeroportul ne intampina Coranul rasfoit si lasat parca la odihna pe noptiera… este Piata Azadi

piata azadi

Orasul este un adevarat furnicar, cotropit de masini cu marfa si foarte multe motociclete, avand o suprafata de 686 km² unde traiesc si muncesc 7,797,520 locuitori.
Cand ajungeti la Teheran, trebuie sa gustati din bunatatile samburilor (fistic, nuci ) curmale si rodii- fructele nationale, sa vizitati Marele Bazar si strazile comerciantilor: strada cu aur, strada cu argint, cu imbracaminte de piele, cu genti, cu pantofi de dama, cu pantofi barbatesti. Comertul se face pe strazi, e o modalitate de a merge exact la tinta, fara a bantui prea mult.

Bazar

Asa ca, va invit din suflet sa mergeti fara prejudecati, sa savurati putin din farmecul si aromele Islamului si sa uitati pentru putin de framantarile geo-politice.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>