Pages Navigation Menu

Regii Nisipurilor sau un altfel de George R.R. Martin

Regii Nisipurilor sau un altfel de George R.R. Martin

citeste-cartea-regii-nisipurilor-de-george-r-r-martin

Recenzia colectiei de povestiri SF Regii Nisipurilor publicata de Nemira

Colectie de povestiri SF cu accente horror, regii nisipurilor nu iti da ocazia sa o inchizi prea des. In drum spre serviciu, acasa sau la masa, trebuie sa parcurgi pe nerasuflate cele cateva sute de pagini. George R.R. Martin are stilul sau epic, construieste mereu si te lasa dorind mai mult. Daca a dovedit acest lucru in celebra saga Song of Ice and Fire, pentru cei ce nu au avut placerea sa rasfoiasca si cartile, Game of Thrones sa zicem, desi acesta este numele primei carti doar, in Regii Nisipurilor constructia se opreste de cateva ori. Spun de cateva ori si nu la finalul fiecarei povestiri pentru ca o parte din ele sunt legate. Nu prin firul povestii ci prin gandurile si visele personajelor. Intr-un univers vast din care cunoastem doar o mica parte din galaxie, oamenii intalnesc alte rase si alti oameni. Cu totii viseaza la calatorii, la explorarea vastului necunoscut, la cunoastere, la nemurire. Cateodata visele sunt prea indraznete si oamenii se refugiaza in minciuna, in religie, in dragoste sau in alcool. Personajele lui Martin nu sunt distante si complexe aici, sunt oglindirea posibilitatii ca tu, eu sau vecinul de vis-à-vis sa ne trezim intr-un viitor sau intr-o alta dimensiune in care avem deschisa calea catre explorarea spatiului.

Scrise in anii 70, povestirile cuprinse in Regii Nisipurilor nu sunt intotdeauna 100% originale. Sunt in schimb ilustrari ale geniului lui Martin. Stephen King nu a rezistat tentatiei de a se inspira din marele Tolkien, nu a facut-o nici Martin. Povestirea Casa Viermelui se aseamana cu aventurile lui Bilbo Baggins in interiorul muntilor, pierdut fiind de tovarasii sai si ascunzandu-se de orci si de Golum. Martin da temei aventurilor in interiorul pamantului, tema fascinanta de altfel pentru multi scriitori – sa nu uitam de Jules Verne, o nota mult mai sumbra. Povestirea gaseste rasa umana in punctul cel mai de jos al evolutiei sale, undeva intr-un viitor indepartat. Un soare muribund si un labirint subteran complex sunt scena pe care se joaca aceasta drama. Descriptiva si captivanta, povestea trateaza pericolul prevalentei carnalului in fata intelectualului, pericolul renuntarii la stiinta si al retragerii intr-o religiozitate habotnica.

Toate trateaza intr-un fel problema minciunii. De la imaginile ei evidente din primele 2 povestiri pana la renuntarea si acceptarea ei din Orasul de Piatra. De la existenta unui punct dincolo de care nu mai poti schimba nimic in Casa Viermelui, pana la cascada declansata de minciuna, murdarie sufleteasca si alcool in Regii Nisipurilor.

Regii Nisipurilor este cea mai ciudata dintre toate. Bazandu-se pe o idee excelenta, pe o teama ancestrala de straniul insectelor, de organizarea lor meticuloasa, Martin construieste aici o poveste horror, in care cadrul SF creionat doar – planeta Baldur, undeva in apropierea orasului Asgard – si evidenta identificare a unei tipologii umane, nu compenseaza pentru stranietatea povestii. Stii ca personajul este negativ dar iti dai seama ca nu intotdeauna omul are dreptatea de partea sa in conflictul cu alte rase. Te identifici cu carnea umana si totusi iti vine sa dai dreptate insectei.

O carte de citit, o carte de redeschide apetitul pierdut prin liceu sau facultate pentru carti SF bune, de calitate.

No Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Regii Nisipurilor sau un altfel de George R.R. Martin - [...] Citeşte continuarea pe newsup.ro [...]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>