Pages Navigation Menu

Record mondial la casa de licitatii Christie’s

Record mondial la casa de licitatii Christie’s

Art Auction Houses in London

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso si Rene Magritte au fost amplu discutate in timpul unei licitatii orgnizate de Christie’s, la inceputul lunii februarie, la care au fost inregistrate mai multe recorduri, inclusiv cel pentru cea mai mare suma obtinuta vreodata, intr-o singura seara, 212,7 milioane de euro, de o casa de licitatii, conform mediafax.com.

            Tabloul „Nature morte a la nappe a carreaux”, semnat in 1915 de pictorul cubist spaniol Juan Gris a stabilit un nou record mondial de pret. Acesta era estimat intre 12 si 18 milioane de lire sterline si a fost vandul cu 34,8 milioane de lire sterline, adica 41,8  milioane de euro, cel mai mare pret pentru o opera a artistului vanduta vreodata la o licitatie. Alte recorduri au fost stabilite de opere semnate de Le Corbussier, Carlo Carra si Dorothea Tanning.

Pablo Picasso

„Femme au costume turc dans son fauteuil”, tablou semnat de Pablo Picasso, care a reprezentat-o pe panza, in anul 1955, pe viitoarea sa sotie, Jacqueline Roque, sub forma unei femei dintr-un harem turcesc, a fost achizitionata cu pretul de 16,88 milioane de lire sterline (20,29 milioane de euro).

In total, 65 de opere din cele 76 puse in vanzare au fost cumparate, iar 35 dintre ele au fost vandute cu peste 1 milion de lire sterline.

„Piata a reactionat atat de bine, pentru ca aceste opere, detinute de colectionari privati, nu au fost vazute niciodata pe piata si au fost fie cumparate de acestia direct de la artisti, fie oferite direct de catre artisti”, a explicat Olivier Camu, director adjunct al departamentului de Arta impresionista si moderna al casei Christie’s.

BRITAIN-LIFESTYLE-ART-AUCTION-GRIS-RECORD-ARTS-FILES

            Tot in cadrul aceleiasi licitatii, 85 de opere ale artistului spaniol Joan Miro ar fi trebuit sa fie scoase la licitatie de catre Guvernul portughez cu scopul de a acoperi golurile din visteria statului. Totusi, casa de licitatii Christie’s a decis sa retraga licitatia acestor opere in ultimul moment, fiind influentata de polemicile judiciare din Portugalia.

 

Sursa: mediafax.ro

Sursa foto: descopera.ro; galleristny.com; faz.net

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>