Pages Navigation Menu

Puterea exemplului

Puterea exemplului

Istoria ne-a dovedit, din pacate, ca omul, in dorinta sa de a progresa, a exploatat in mod nechibzuit mediul inconjurator, iar consecintele au devenit atat de grave, incat i-ar putea pune in pericol existenta. Artificialul si poluarea in toate formele ei au cucerit tot mai mult teren, avand ca efect incalzirea globala. Defrisarile, comertul, industrializarea si pescuitul excesiv au dus la disparitia multor specii de plante si animale. In tot acest tablou apocaliptic, exista totusi o oaza, o tara din America Centrala, cunoscuta drept Costa Rica (ceea ce inseamna “coasta bogata”), a carei avere nu este exprimata de indicatori economici, ci de oamenii cu care a fost binecuvantata, ce au ales sa urmeze “viata pura” (sloganul acestui stat).  

costa-rica

De oriunde ai privi acest teritoriu, marginit de Oceanul Pacific si Marea Caraibilor, este precum un templu inchinat naturii, cu piscuri vulcanice si cascade, cu plaje de nisip alb si fin, cu paduri umbroase, ce reprezinta ultimul bastion al unor vietuitoare amenintate cu extinctia precum lenesul, ocelotul, margayul, jaguarul sau pasarea Ara macao.

costa-rica4w

Mentinerea acestui paradis a fost posibila datorita unor politici duse de oameni competenti, responsabili, cu viziune, ce nu s-au lasat atrasi de interese meschine. Este remarcabil ca proiectele conducerii de la San Jose, ce au avut la baza binele cetatenilor, armonia si bunul simt, au avut continuitate indiferent de culoarea politica. Si, de aceea, in Costa Rica, frumusetea si linistea sunt stapane, nu exista armata, poluarea este nesemnificativa (bioetanolul este principalul combustibil folosit), iar despre populatie se spune ca ar fi cea mai fericita din lume. Si ar avea toate motivele.

costa-rica1w

In final, mi-as dori ca noi, cei din celelalte state, sa ascultam apelul unor intelepti, precum Alexandru Vlahuta: “Iubiti arborii! Cu frunza lor putrezita au dospit lutul din care s-a facut omul. Ei sunt izvorul, ocrotirea si poezia vietii” si sa punem umarul la jugul prea greu la care s-a inhamat admirabilul popor caraibian. Caci natura fara om poate exista, invers nu.

costa-rica2w

 

Foto: www.flickr.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>