Pages Navigation Menu

Programul “A doua casa” (partea I)

Programul “A doua casa” (partea I)

Desi Bilbao chiar are cu ce se mandri (Muzeul Guggenheim, munte, mare, cel mai ridicat nivel de trai din Spania, o retea de transport de exceptie), simbolurile cele mai de pret ale comunitatii sunt, fara indoiala, echipa de fotbal Athletic Club si casa acesteia, stadionul San Mames.

2

Inca de la infiintare (in 1913), arena a atras publicul ca un magnet si a fost nevoie de mai multe lucrari de extindere si modernizare, astfel ca, de la o capacitate de 6.500 de locuri (cat avea initial) sa se ajunga la 40.000, in 1982. Anul trecut, insa, avea sa aduca o veste trista suporterilor basci: arhitectii au anuntat clubul ca, pentru noua redimensionare solicitata, era necesara demolarea Catedralei (cum este cunoscuta in lumea fotbalului). Ultimul meci a fost unul trist, jucatorii echipati in alb si rosu si senzationalii lor sustinatori, au cantat, au plans si si-au amintit clipele de glorie traite aici.

6 iunie 2013. Utilajele isi infigeau cu manie ghearele in tribunele de pe San Mames. Zeci de televiziuni au facut reportaje despre drama oamenilor din Bilbao. Unii se uitau la televizor cu lacrimi in ochi, altii nici macar aceasta putere nu au avut-o. “Era acolo un aer special, ceva magic!”, spune un barbat de varsta mijlocie. “Cum ma simt? Ciudat. Cand darami o catedrala nu poate fi ceva placut, nu?”, isi exprima regretul un tanar. “Era locul care ne-a unit 71 de ani, care ne-a tinut vie speranta cand eram asupriti si disperati. E ca si cum mi-ar fi murit un prieten. Aici mi-am petrecut o buna parte din viata.”, explica un varstnic stapanindu-si cu greu tremuratul barbiei. “Dar asta e. Noul stadion va fi mai incapator si sper ca spiritul nu se va pierde. In fond, suntem aceiasi oameni, iar noul edificiu se va inalta aproximativ pe acelasi loc”, se imbarbateaza el.

Zilele acestea, speranta a luat locul amaraciunii si nostalgiei. Proiectul arhitectonic, in valoare de 218 milioane de euro, trebuie sa fie inaugurat in septembrie, iar muncitorii nu isi mai vad capul de treaba. Femei sau barbati, copii si varstnici, carora le curge prin vene microbul fotbalistic, freamata. Asteapta momentul in care vor lua cu asalt cele 53.332 de scaune si vor trezi la viata gigantul din otel si beton. Si sunt convins ca atmosfera va fi una de vis, caci acesti oameni isi incurajeaza echipa indiferent de rezultat, nu jignesc, nu savarsesc fapte violente, iar acest comportament ii face bine veniti oriunde in lume (cum s-a intamplat si in urma cu un an, cu ocazia finale Europa League, desfasurata la Bucuresti).

Cum-va-arata-noul-San-Mames-(Large)

Foto:  www.bilbaoenconstruccion.com ; www.u2know.net.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>