Pages Navigation Menu

Primul volum cu opere de Shakespeare, descoperit în nordul Franţei

Primul volum cu opere de Shakespeare, descoperit în nordul Franţei

s1

Un exemplar foarte rar din “First Folio”, prima colecţie cu piese de teatru scrise de William Shakespeare, publicată în 1623, a fost descoperit în nordul Franţei, a anunţat marţi pentru AFP bibliotecarul francez care a făcut această descoperire.

“Este cel de-al 231-lea exemplar descoperit în lume şi al doilea în Franţa”, a explicat Rémy Cordonnier, în vârstă de 31 de ani, bibliotecar în oraşul Saint-Omer din regiunea Pas-de-Calais.

În cadrul pregătirilor pentru o expoziţie despre literatura engleză, bibliotecarul francez a consultat un volum de Shakespeare (1564-1616), catalogat ca datând din secolul al XVIII-lea. Dar, foarte repede, Rémy Cordonnier, care are şi un doctorat în istoria artei, a avut mari dubii în legătură cu acea datare.

“Mi-a venit în minte că ar putea fi vorba de un «First Folio» neidentificat, cu o încărcătură istorică şi o valoare intelectuală foarte importantă”, a adăugat el.

Deşi exemplarul se află într-o stare bună de conservare, acestuia îi lipsesc totuşi 30 de pagini, inclusiv aceea cu titlul, fapt care ar putea să explice motivul pentru care a rămas în uitare timp de patru secole.

“Volumele «First Folio» au o valoare cuprinsă între 2,5 milioane şi 5 milioane de euro, dar acesta valorează mai puţin, pentru că îi lipsesc nişte pagini”, a declarat Françoise Ducroquet, directoarea Bibliotecii din Saint-Omer.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>