Pages Navigation Menu

Primul tunel feroviar ce traverseaza stramtoarea Bosfor

Primul tunel feroviar ce traverseaza stramtoarea Bosfor

marmaray-railway-tunnel

Pe data de 29 octombrie 2013, cu ocazia celei de-a 90-a aniversare a Republicii, Turcia a inaugurat primul tunel feroviar subteran ce traverseaza stramtoarea Bosfor, legand partea europeana de partea asiatica a Istanbulului. Supranumit „proiectul secolului”, tunelul Marmaray concretizeaza un plan propus initial acum 150 de ani de sultanul Abulmejid.
Tunelul feroviar are lungimea totala de 13,6 kilometri, dintre care un segment de 1,4 kilometri trece pe sub Stramtoarea Bosfor, care desparte Asia de Europa, si este sapat la adancimea de 55 de metri. Acesta se numara printre marile proiecte de infrastructura ale Guvernului premierului Recep Tayyip Erdogan.
Se asteapta ca tunelul sa fie tranzitat de aproximativ 1,5 milioane de calatori zilnic.
In cadrul unei ceremoniei de inaugurare a proiectului feroviar au participat lideri turci, dar si premierii japonez, Shinzo Abe si roman Victor Ponta, presedintele somalez, Hasan Sheikh Mahmud si numerosi functionari publici straini.
Guvernul turc si municipalitatea Istanbulului garanteaza pentru Marmaray, dar vocile critice considera ca tunelul a fost inaugurat in pripa, fara controalele de securitate adecvate.
Camera Arhitectilor si Inginerilor (TMMOB) a subliniat, intr-un avertisment emis, ca partea proiectului deschisa într-o primă etapa nu este dotata cu un sistem de siguranta electronic activ. Astfel, potrivit organizatiei, tuburile tunelului risca „rupturi” ce pot duce la infiltrari.
Ministrul turc, Binali Yildirim, a oferit asigurari in ceea ce priveste temerile referitoare la efectele unui cutremur, precizand ca tunelul e proiectat sa reziste la un seism de pana la 9,0 grade. Totusi, avand in vedere faptul ca regiunea Marmara este o zona majora de cutremure, a fost criticata rezistenta proiectului in cazul unui cutremur.
Surse: descopera.ro; hotnews.ro
Sursa foto: jafrianews.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>