Pages Navigation Menu

Prima pisica in spatiu

Prima pisica in spatiu

pisica_persana-1024x768

Iranul continua proiectul sau de “testare” a spatiului prin rezervare unui loc de cinste in capsula pentru o pisica persana. Lansarea rachetei este programata pentru martie 2014 si, daca procesul de recrutare al felinei se incheie in mod fericit, atunci Agentia Spatiala din Teheran va inregistra o premiera: prima pisica trimisa vreodata in spatiu.

De ce pisica si nu un alt reprezentant al regnului animal? Purtatorul de cuvant al Agentiei Spatiale argumenteaza alegerea pisicii prin faptul ca, spre deosebire de sobolan sau iepure, pisica are marele avantaj de a fi simboul statului iranian.

Mai mult, zborul suborbital din martie se doreste a fi un nou test pentru echipamentul si tehnica detinute de specialistii de la Teheran. Acestia isi doresc ca in viitorul apropriat, undeva in 2020 sa poata trimite un echipaj complet, format exclusiv din oameni.

Cu alte cuvinte, felina va incerca spatiul cu mustatile pentru ca omul sa poata pasi fara griji. Privit din aceasta perspectiva, noul proiect spatial iranian nu este privit cu ochi buni de catre PETA (Organizatia de aparare a drepturilor animalelor). In discursul sau, reprezentantul ONG-ului international, Ben Williamson, a insistat pe teoria vehiculata in Statele Unite acum cativa ani: trimiterea animalelor in spatiu, pe langa prejudiciile aduse dreptului animalelor, s-a dovedit a fi o experienta spatiala foarte diferita de cea umana.

Mai mult, ideea ce se vrea revolutionara este atent supravegheata de comunitatea internationala care crede ca proiectul actual de « explorare » a spatiului made in Iran este o forma de a masca perfectarea rachetelor balistice cu raza lunga.

Indiferent de realitate, trebuie sa mentionam ca ca statul arab nu este la prima incercare de acest gen. Anul acesta, in ianuarie, o maimuta a fost protagonista unui zbor suborbital din care s-a intors, spun sursele oficiale, nevatamata. Surse neoficiale sustin ca in pozele de la aterizare ar fi o alta maimuta.

 

sursa: Gentside.com

One Comment

  1. Le-a luat-o inaintea rusilor, care vor spune: `daca irakienii au trimis o pisica, noi trimitem un cal`.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>