Pages Navigation Menu

Prima masina autosustenabila

Prima masina autosustenabila

17559f97902853223a687517c36a9537

O echipa de studenti olandezi de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven se lauda ca a creat prima masina de familie alimentata exclusiv cu energie solara. Prototipul lor a trecut toate testele de siguranta rutiera si a primit dreptul de a circula legal pe strada.

Vehicule care sa functioneze pe surse alternative de curent exista de multa vreme, dar toate prototipurile de pana acum tindeau sa fie imposibil de complicate pentru productia in masa, sa ocupe foarte mult spatiu si sa nu transporte decat una maxim doua persoane fie foarte incet, fie nu foarte departe.

Insa jucaria echipei Team Solar Eindhoven se comporta foarte similar cu o masina de familie. Poate transporta patru persoane, are un portbagaj mai mult decat incapator, si ofera confortul unui autovehicul de serie. In plus, noua masina are doar 380 de kilograme, cam jumatate din greutatea competitoarelor.

stella-worlds-first-solar-powered-family-car05

Panouri solare plasate pe caroserie incarca o mica baterie ce ofera motorului o autonomie de 600 de kilometri. SI acum ne gandeam ca ar trebui sa cautam o priza si sa o reincarcam. Dar nu! Testele au demonstrat ca panourile solare genereaza timp de zece luni pe an de doua ori mai multa energie decat este necesara pentru alimentarea sistemelor, transformand mica ghidusie pe roti in primul autovehicul ”energy positive”. Practic singurul lucru care o opreste este noaptea.

La inceputul lunii octombrie echipa olandeza a castigat concursul World Solar Chalenge, o cursa de 7 zile, dedicata autovehiculelor bazate pe energie alternativa, care traverseaza Australia pe 3000 km.

Performantele prototipului au depasit asteptarile si se apropie de parametrii unei masini obisnuite: viteza medie 67 km/h, viteza maxima 120 km/h, cu patru persoane la bord, portbagaul plin si nici un minus in ceea ce priveste confortul.

3

Autoritile olandeze au admis ca productia la scara larga este posibila, iar pretul nu l-ar depasi pe cel al oricarui autovehicul din aceeasi clasa. Asta cand magnatii industriei carburantilor vor permite accesul pe piata unui competitor care sa rastoarne balanta energetica si sa darame imperiile financiare petrolifere.

Sursa: dailymail.co.uk

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>