Pages Navigation Menu

Premiul Nobel a fost refuzat

Premiul Nobel a fost refuzat

 Toamna se numara premiile Nobel pentru Literatura. In 2013, canadianca Alice Munro a primit aceasta distinctie onorifica, dar in urma cu 49 de ani, un scriitor francez refuza acelasi premiu, pe motiv ca `nici un om nu doreste sa fie consacrat in timpul vietii`.

sartre

Pe data de  22 octombrie 1964, Jean Paul-Sartre nu accepta Premiul Nobel pentru Literatura din orgoliu sau din modestie. Cine in anii de gratie ar da un raspuns negativ unui juriu specializat care in decurs de un an ajung la un consens in a recunoaste meritele celor mai buni scriitori? In mileniul in care banii guverneaza inima si nu viceversa, intrebarea este aproape retorica.

 “Nu este acelasi lucru daca semnezi Jean Paul Sartre sau Jean Paul Sartre, laureat al premiului Nobel. Un scriitor trebuie sa refuze transformarea intr-o institutie”, a fost argumentul filozof francez, reprezentant al existentialismului, Sartre.

Dar cum Academia il numise deja castigator, Jean Paul-Sartre a ramas oficial laureatul Premiului Nobel pentru Literatura in 1964.

Sartre face publica o scrisoare prin care anunta refuzul premiului:  „Dupa anumite informatii de care am luat cunostinta astazi, a avea anul acesta unele sanse sa obtin premiul Nobel. Desi ar fi prezumtios sa ma pronunt asupra unui vot inainte ca el sa aiba loc, imi iau libertatea de a va scrie pentru a risipi sau evita o neintelegere. Va asigur, mai intai, Domnule secretar, de profunda mea stima pentru academia suedeza si premiul cu care ea a onorat atatia scriitori. Cu toate acestea, din niste motive care imi apartin si din altele care sunt mai obiective, doresc sa nu figurez pe lista laureatilor posibili, si nu pot si nici nu vreau, nici in 1964, nici mai tarziu, sa accept aceasta distinctie onorifica.”

 sartre-et-camus

Prietenia cu Albert Camus

De curand, a fost descoperita in Franta o scrisoare inedita expediata de Albert Camus lui Jean-Paul Sartre, care ofera un nou punct de vedere despre relatia amicala dintre cei doi filosofi, informeaza mediafax.ro.

„Dragul meu Sartre (…) Da-mi un semn cand te intorci si vom petrece o seara relaxanta impreuna”, ii spunea Camus lui Sartre, despre care istoria a retinut mai degraba despartirea lor si mai putin prietenia care i-a unit la mijlocul secolului al XX-lea.

Nedatata, scrisoarea provine din perioada cuprinsa intre 1943, anul in care s-au cunoscut, si 1948, cand cei doi s-au certat si au incetat sa-si mai vorbeasca, potrivit expertilor. Albert Camus a primit Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1957.

simone si sartre

Iubirea cu Simone de Beauvoir

Jean-Paul Sartre a ramas in istorie si pentru relatia sa deschisa cu Simone de Beauvoir, o proeminenta teoreticiana a feminismului.  Cand s-au intalnit prima oara, amandoi erau studenti la Filosofie. El, 24 de ani, ea abia 21. El, plin de viata si nebunie, ea, frumoasa si inteligenta. Dupa examenul final, el a curtat-o intens, ea il gasea urat, aproape respingator, potrivit site-ului  hyperliteratura.ro.

Imbinarea dintre libertatile reciproc asumate ale unor amoruri pasagere si exterioare si relația lor nu a facut decat sa innoade si mai strans legatura dintre cei doi care avea sa tina toata viata.

Se spune ca nu au renuntat niciodata la politeturile si respectul adresabilitatii, vorbindu-si cu ”dumneavoastra”.

Jean-Paul Sartre ii scria de iubitei sale, Simone de Beauvoir. Intr-un dintre scrisori, el consemna: „Tu esti pentru mine relatia necesara. Toti ceilalti sunt intamplatori”

Sursa:hyperliteratura.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>