Pages Navigation Menu

“Poveste fără sfârșit”, de Michael Ende

“Poveste fără sfârșit”, de Michael Ende

      ”Poveste fara sfarsit” este opera germanului Michael Ende, in care autorul ii invita pe cititori intr-o calatorie chiar pe taramul imagiantiei. Romanul fantastic este dedicat copiilor: eroii sunt copii, personaje fabuloase apar la tot pasul, aventura este in toi. Exista un nivel superior de citire, dat de alegorie si asa se face ca lectura pentru copii devine un subiect de meditatie pentru oamenii mari.

00029310_large

     Eroul este Bastian, un baietel de 10-11 ani, cu o imaginatie bogata si a carui singura placere este lectura, fara ca acest lucru sa faca din el un elev stralucit. Intr-o dimineata oarecare, se ascunde intr-un anticariat de colegii care il necajeau. Aici, se simte atras in mod misterios de “o carte fermecata”, asa cum el o numeste: e vorba despre “Poveste fara sfarsit”. Magia povestii il va ademeni pe baiat si il va transforma in personaj al cartii, unde va avea parte de multe aventuri.

        Animalele fantastice reprezinta in taramul de poveste si prieteni, si dusmani. Vorbele lor cu talc le dau de gandit mai mult adultilor decat copiilor. La o lectura atenta, descoperim alegorii ale timpului, ale fricii, ale tristetilor in care te afunzi, precum si intrepatrunderi ale mai multor mitologii. Cartea este, asadar, un ansamblu complex, poate usor incarcat, insa nu greoi.

     O lectie despre cumpatare, imaginatie, prietenie si mersul prin viata! Parti luminoase si parti intunecate ale unei imparatii inchipuite ce nu e altceva decat o alegorie a lumii. Visul care se transforma in cosmar, jocul dublu al aparentelor si esentei… Asumare a responsabilitatii, maturizare, experienta modelatoare – Bastian le incearca pe toate pentru a se regasi pe sine. In calatoria sa, trece de la beatitudine la umilinta: eroul afla adevarul suprem, prin care se cristalizeaza si mesajul autorului: “(…) in lume exista mii si mii de forme de bucurie, dar in esenta toate nu erau decat una singura: bucuria de a putea iubi”.

      ”Poveste fara sfarsit” – o poveste despre povesti, o carte despre carti, ce nu va face decat sa va deschida apetitul pentru lectura. “Orice poveste adevarata este o poveste fara sfarsit.” O lectura usoara pentru o zi de vara la fel de usoara.

90a9fc0fdbbfe8924a4dd239bbc3d669

5 Comments

  1. e super referatul

  2. lluunngg

  3. cccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

  4. Mulțumesc,dar nu sunt explicate personajele(ex:Ametreiu, Cairon,Crăiasa Copilă,…)Dar e ok :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>