Pages Navigation Menu

Poluarea aerului omoara anual aproximativ 2.1 milioane de oameni

Poluarea aerului omoara anual aproximativ 2.1 milioane de oameni

In fiecare an, aproximativ 2.1 milioane de oameni mor in urma poluarii aerului, alte 470.000 de decese survin in urma poluarii cu ozon.

Aceste cifre alarmante vorbesc despre impactul puternic pe care-l are poluarea asupra vieților noastre; ele au fost constatate intr-un studiu recent, publicat in aceasta saptamana in ”Environmental Research Letters” si realizat de un grup de 30 de cercetatori din toata lumea.
Studiul condus de Raquel Silver- de la Universitatea Carolina de Nord, arata ca Asia de Est este cel mai tare afectata, cu un numar de 1- 1.5 milioane de decese anual; Asia de Sud o urmează indeaproape, cu un numar de 500.000- 750.000 de decese anual.
Cercetatorii de la NASA au furnizat imagini care vorbesc de la sine despre situatia grava din Asia de Est. Au fost prezentate doua imagini, capturate cu ajutorului satelitului, care aratau Beijingul in doua ipostaze diferite.
In una dintre imagini, din data de 5 iulie 2013, Beijingul este incredibil de clar, de curat.
In cealalta imagine, din data de 18 ianuarie 2013, orașul este incetosat, invaluit de un strat dens de aer poluat, majoritatea particulelor poluante fiind cunoscute sub denumirea PM2.5. In timpul acelei saptamani Beijingul a suferit un episod extrem de poluare a aerului care a devenit cunoscut sub numele de ”airpocalypse” ( apocalipsa aerului).
Micile particule poluante- PM2.5 ( Particulstes sau Particulate Matter) sunt particule de materie cu diamentrul de 2.5 µm( micrometri). Ele sunt extrem de periculoase pentru sanatatea umana. Expunerea intr-un mediu in care aceste particule au o concentrație mare este asociata cu moartea prematura si cu bolile pulmonare. PM2.5 pot, pe de o parte sa agraveze bolile de inima si pe cele pulmonare, iar pe de alta parte sa cauzeze aritmii cardiace si atacuri de cord.
In imagine este surprins cerul incetosat al orasului Shanghai, cu soarele ”captiv” in norii de poluare. ( 30 mai 2013, fotograf Tom Yulsman)

0749B97D

 

Sursa: discovermagazine.com.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>