Pages Navigation Menu

Poezii romanesti in topuri internationale

Poezii romanesti in topuri internationale

      Doua romance,  autoare de poezii, au primit aprecieri internationale. Nina Cassian si Doina Ioanid se afla in top 50 scriitori de poeme de dragoste din ultimii 50 de ani.

book12

     Specialistii in literatura de la Southbank Centre din Londra au avut dificila misiune de a selecta opere scrise in ultimii 50 de ani, iar scriitorii au fost alesi din 30 de tari, de la Sfanta Lucia si pana la Kurdistanul irakian. Romania a fost inclusa in acest top datorita Ninei Cassian si a Doinei Ioanid, informeaza Mediafax.

     „The Yellow Dog/ Cainele galben”, de Doina Ioanid, şi „Lady of Miracles/ Donna miraculata”, de Nina Cassian, se numara printre cele mai frumoase 50 de poezii de dragoste din ultimii 50 de ani.

     Nina Cassian (Renée Annie Cassian), poeta, eseista si traducatoare, s-a nascut pe 27 noiembrie 1924, la Galati. Considerata a fi una din marile seducatoare ale literaturii romane, autoarea a fost “muza lui Ion Barbu”, fiind iubita si de alti scriitori celebri, intre care Marin Preda. Nina Cassian a decedat pe 15 aprilie 2014, la New York, la varsta de 89 de ani.

ninacassian

     Doina Ioanid s-a nascut la 24 decembrie 1968, in Bucuresti. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in 1995 si cursurile de Master (Studii Culturale Franceze) la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a aceleiasi universitati, in 1998. A publicat poeme in “Cuvintul”, “Litere Noua”, “Vatra”, “Erata”, “Luceafarul”si in volumul colectiv Ferestre ’98, Ed. Aristarc, Onesti, 1998. A participat la volumul experimental 40238 Tescani, Image, Bucuresti, 2000 (alaturi Ioana Nicolaie, Marius Ianus, Ioan Godeanu, Domnica Drumea, Angelo Mitchievici, Mircea Cartarescu, Cecilia Stefanescu si Florin Iaru).

    A debutat individual cu un volum de poeme in proza : Duduca de martipan, Univers, Bucuresti, 2000. Autoarea a mai publicat „E vremea sa porti cercei”, Aula, Brasov, 2001 si „Cartea burtilor si a singuratatii”, Pontica, Constanta, 2003. In prezent este asistent la catedra de franceza a Facultatii de Litere a Universitatii “Transilvania” Brasov, potrivit site-ului tiuk.reea.net.

19321_bgr_DoinaIoanid_220x500

Cainele galben”, de Doina Ioanid

     „Cu inima in mana, am mers prin oras, pasind pe prima zapada din anul asta.

     Si inima mea, stropita cu vin si otet, continua sa putrezeasca in ritmul celor 37 de ani, in timp ce cotofenele se adunau pe umarul tobosarului.

     Oasele singure nu ma puteau salva. Nici numele tau, Argentina, pamant al fagaduintei.

     Numai un caine mare si galben s-a indurat de mine, a venit spasit si mi-a mâncat inima, fara graba.

     Apoi a plecat, s-a îndepartat spre orizont ca o imensa floarea-soarelui”.

Donna miraculata, de Nina Cassian

     „De cand m-ai parasit ma fac tot mai frumoasa

      ca hoitul luminand in intuneric.

     Nu mi se mai observa fragila mea carcasa,

     nici ochiul devenit mai fix si sferic,

    nici zdreanta mainilor pe obiecte,

    nici mersul, inutil desfigurat de jind,

    – ci doar cruzimea ta pe tamplele-mi perfecte,

    ca nimbul putregaiului sclipind”.

Surse foto: http://www.poetryinternationalweb.nethttp://www.bjc.rofunstuffcafe.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>