Pages Navigation Menu

Ploaia cu diamante

Ploaia cu diamante

ploi-si-oceane-uriase-de-diamante-pe-saturn-si-jupiter-18464289

Oamenii de stiinta din Statele Unite au afirmat ca in atmosfera planetelor Saturn si Jupiter s-ar putea forma diamante care cad sub forma de ploaie. Toate afirmatiile au fost publicate intr-un studiu care a fost prezentat intr-o conferinta din orasul american Denver.

Diamantul este un mineral nativ si in acelasi timp o piatra pretioasa. Din punct de vedere chimic este una din formele de existenta ale carbonului pur. Diamantul cristalizeaza in sistemul cubic  si poate atinge pe scara Mohs duritatea maxima (10).

Cercetatorii nord-americani au studiat prin intermediul experimentelor de laborator modul in care carbonul se comporta in astfel de conditii si au comparat informatiile obtinute cu observatiile facute recent la nivelul planetelor Saturn si Jupiter. Acestia au ajuns la concluzia ca cele doua planete intrunesc conditiile necesare formarii diamantelor.

Specialistii de la University of Winsconsin-Madison si de la California Specialty Engineering, acest fenomen da nastere unor particule mai simple de carbon, care cad in atmosfera pana ating o zona densa. Mai apoi, supuse presiunilor ridicate, se transforma in grafit, o alta forma de carbon.

Autorii acestui studiu spun ca in urma acestui proces se pot forma mii de tone de diamante pe an.

Totusi, diamantele nu raman in aceasta stare la suprafata planetelor Saturn si Jupiter, formand astfel un ocean urias de “diamante lichide” din cauza temperaturilor de la nivelul solurilor.

Saturn-Sees-Diamond-Rain

Sursa: maxisciences

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>