Pages Navigation Menu

Pianul din filmul “Casablanca”, vândut la licitaţie

Pianul din filmul “Casablanca”, vândut la licitaţie

Casablanca-piano

Pianul din filmul “Casablanca” a fost vândut cu 3,41 de milioane de dolari la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams.

Acel pian portocaliu cu motive marocane era vedeta licitaţiei de luni seară, când au fost scoase la vânzare câteva sute de suvenire din “epoca de aur” de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului “Casablanca”. Au fost scoase la licitaţie costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul “Vrăjitorul din Oz” (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu, care a fost adjudecat cu 3,07 milioane de dolari.

Pentru pian, nicio estimare de preţ nu a fost făcută publică de casa Bonhams, care a evocat doar “un număr cu şapte cifre, în intervalul mediu al preţului estimat”. Licitaţia a început la preţul de vânzare de 1,6 milioane de dolari şi, după doar trei minute, s-a închis la 3,41 de milioane de dolari (taxe incluse).

Pianul a fost omniprezent în filmul “Casablanca”, lansat în 1942, în care rolurile principale au fost interpretate de Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman. Acesta este pianul la care personajul Sam, interpretat de Dooley Wilson, a cântat “As time goes by”, la cererea Ilsei Lund (Ingrid Bergman).

Fabricat probabil în 1927, pianul avea doar 58 de clape, cu 30 mai puţine decât un pian modern clasic.

Aflat în proprietatea unui medic stomatolog din Los Angeles din anii ’80, pianul a fost pentru prima dată prezent într-o licitaţie, cu scaunul său original, şi chiar cu o gumă de mestecat lipită sub clape, care conţine “o uşoară urmă a unei amprente digitale care este vizibilă cu lupa”, potrivit organizatorilor licitaţiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>