Pages Navigation Menu

Persoanele supraponderale: Simțuri mai dezvoltate decât în mod normal

Persoanele supraponderale: Simțuri mai dezvoltate decât în mod normal

Un nou studiu realizat de britanici a scos la iveală că persoanele supraponderale au un simț al mirosului mai dezvoltat decât cele cu o greutate normală.

obez

Mirosul joacă un rol important în consumul de alimente al unei persoane, întrucât simţul olfactiv este asociat cu centrul senzaţiei de foame din creier, sugerează studiul publicat în revista de specialitate Chemical Senses, din care mai reiese că persoanele obeze sunt mai sensibile la mirosurile alimentelor, detectându-le mai uşor decât persoanele non-obeze.

Cercetătorii de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie  au realizat un studiu pe un număr de 40 de studenţi care au fost împărţiţi în două grupuri: obezi şi non-obezi. Toţi participanţii erau nefumători, aveau o sănătate bună, nu erau înscrişi în programe de slăbit şi nu luau medicamente pentru suprimarea apetitului.

ciocolata

Respondenții au fost rugați să miroasă o aromă de ciocolată neagră artificială şi să o noteze în funcţie intensitatea ei şi de caracterul plăcut sau neplăcut al mirosului respectiv. Aroma a fost apoi diluată în soluţii cu concentraţii diferite, iar voluntarii au fost rugaţi să încerce să identifice soluţia cu cea mai slabă concentraţie.

În urma acestui experiment s-a observat că persoanele supraponderale sunt mai înzestrate în privinţa detectării mirosului de ciocolată decât persoanele cu o greutate normală, deoarece obezii au au acordat note mai mari în testele de apreciere a intensităţii gusturilor sărat şi acru în comparaţie cu persoanele non-obeze.

Savanții britanici consideră că mirosul joacă un rol important în comportamentul alimentar al unei persoane, deoarece activează centrul recompenselor din creier. Anumiţi stimuli precum vederea şi mirosul pot să ducă la o creştere a poftei pentru anumite substanţe care dau dependenţă, proces ce ar putea fi valabil şi pentru alimente, conform coordonatorul studiului, Lorenzo Stafford, profesor la Center for Comparative and Evolutionary Psychology din cadrul Universităţii Portsmouth din Marea Britanie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>