Pages Navigation Menu

Peisaje desprinse din panzele lui Salvador Dali in Africa

Peisaje desprinse din panzele lui Salvador Dali in Africa

Panorama oferita de World View, masivul de granit din centrul Parcului National Matopos din Zimbabwe este suprarealista. Experienta oferita de imaginea stancilor de teracota patate de licheni colarati in galben, verde, rosu sau negru este parca desprinsa dintr-o alta lume.

00007464_medium

Tacerea lugubra si nemiscarea ofera senzatii aproape spirituale si transcedentale. Adauga cateva soparle colorate intr-un stil psihedelic alergand prin iarba ce seamana cu gigante smocuri de par si intelegi de ce locul exercita o atractie aproape magnetica.

Pana acum ignorat in favoarea celebrei cascade Victoria, Parcul National Matopos a inceput in ultimele 18 luni sa fie descoperit de turisti. In afara perisajului ciudat, parcul reprezinta si locul sacru al populatiei Ndebele si locul de odihna al lui Cecil Rhodes, fondatorul Rhodesiei, numele colonial al Zimbabwe. Pana si numele tarii are rezonante telurice, putand fi traduse prin “marile case de piatra”.

1850-18374

Parcul este celebru pentru dramaticele grupuri de piatra sau kopjes ce stau intr-un echilibru aparent precare una deasupra celeilalte precum niste sculturi uriase preistorice. Acestea sunt inconjurate de un teren arid presarat cu cactusi. Presarate din loc in loc sunt pesteri ce contin unele dintre cele mai vechi picturi rupestre, datand de acum 20.000 ani. Cele mai cunoscute sunt Pomongwe cu girafele si elefantii ei desenati cu rosu aprins, White Rhino Shelter cu minunatele siluete de kudu si rinoceri si Silozwane, cu uriasele desene antropomorfe.

Printre aceste ciudata si frumoase monumente poti vedea plimbandu-se rinoceri albi si negri, leoparzi si vulturi negri.

Pentru a ajunge la Mapotos trebuie sa treci prin Bulawayo, al doilea oras ca marime dupa capitala Harare. Merita sa te opresti pentru a vizita superbele exemple de arhitectura Art-Deco si Victoriana. Galeria Nationala de Arta si Muzeul National de Istorie sunt alte puncte de atractie. Zulu Safaris sau Elgiboh Travel iti pot oferi tururi ghidate de o zi pentru aproximativ 90 dolari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>