Pages Navigation Menu

Pe urmele lui Robin Hood

Pe urmele lui Robin Hood

Aparitia orasului Nottingham se datoreaza anglo-saxonilor, istoricii sustinand ca, in anul 600, acestia ar fi pus bazele unei comunitati care apartinea Regatului Mercia. Numele reprezinta si astazi un subiect de disputa, o parte sustinand ca acesta deriva din “snottenga” (pesteri) si “ham” (loc), iar cealalta ca varianta corecta era “Snotingaham”, care ar insemna “Asezarea oamenilor lui Snot” (Snot = un conducator saxon, “inga” = popor, “ham” = asezare).

Pesterile subterane
Orasul a trecut, rand pe rand, prin diverse stapaniri (vikinga, normanda si engleza) si etape de dezvoltare, astazi fiind un important centru economic, educational si cultural, atat pentru Anglia, cat si pentru Europa.
Odata ajuns aici, turistul are la dispozitie o sumedenie de lucruri de facut, iar cea mai buna cale de a le descoperi este printr-un tur al orasului, deoarece ghizii sunt foarte bine pregatiti, serviabili si stiu ce sa recomande. Daca doriti sa o faceti pe cont propriu, iata care sunt cele mai importante repere:
Castelul din Nottingham – ridicarea acestuia a inceput la 1067, din ordinul regelui de origine normanda William Cuceritorul si avea la baza o strucura din lemn. Aceasta a fost inlocuita cu piatra, in timpul lui Henric al II-lea, devenind astfel una dintre cele mai sigure constructii ale vremii. Secole intregi a servit ca resedinta unor personalitati precum Eduard al III-lea, Joan – sotia lui Henric al IV-lea sau seriful de Nottingham si Sherwood, cunoscut datorita legendei lui Robin Hood.
Din pacate, Razboiul Civil Englez din secolul XVII era cat pe ce sa ii fie fatal castelului, insa Charles al II-lea a cerut sa fie restaurat (1660). La scurt timp, a devenit resedinta lui Henry Cavendish, duce de Newcastle, care l-a insarcinat pe arhitectul Samuel Marsh sa se ocupe de reconstructie. Lucrarile au durat cinci ani (1674-1679), insa rezultatul, o nestemata a manierismului, ne uimeste si astazi.

Castelul si statuia lui Robin Hood

Statuia lui Robin Hood – este plasata chiar langa castel, reprezinta principala atractie a amatorilor de fotografii si, probabil, cel mai insemnat simbol al orasului.
Reteaua de pesteri sculptate in gresie – reprezinta un oras subteran, populat intre secolele XVII si XIX de catre familiile de nevoiasi.
Moara de vant a lui Green – este functionala si, inafara procesului tehnologic, puteti afla si lucruri interesante despre matematicianul si fizicianul George Green (proiectantul si detinatorul morii), al carui admirator a fost Albert Einstein.
Biserica Sfanta Maria – inaltata in secolul XV, in stil gotic, acest lacas a initiat, in 1751, programul Sunday School (prin care copiii care nu erau inscrisi la scoala erau invatati sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca, duminica, dupa slujba).

Cerb in Wollaton Park
Wollaton Hall and Park – un superb complex in stil elisabetin (1580-1588), ce i-a apartinut lui Sir Francis Willoughby, un bogat industrias. Azi, impozanta cladire gazduieste Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul Industrial, iar parcul, deschis zilnic publicului intre orele 10 si 17, se lauda cu aranjamente florale si cu cateva exemplare de caprioare si cerbi.
Galeriile Muzeului de Justitie (prezinta o latura mai intunecata a orasului – crime si torturi), Lakeside Arts Centre (loc unde vi se prezinta atat ateliere mestesugaresti, cat si creatii de arta moderna), Muzeul de Arta Contemporana.

Royal Theatre
De asemenea, va puteti delecta cu muzica si piese de teatru jucate la Nottingham Royal Theatre sau la Nottingham Playhouse (proiect asemanator cu Green Hours de la noi), puteti asista la un joc de cricket, la o cursa de ogari sau de cai, la un meci al celor de la Notts County (primul club de fotbal din lume, format in 1862) sau Nottingham Forest (echipa emblematica, fondata trei ani mai tarziu), dar puteti si sa va desfatati papilele gustative la unul dintre hanurile „The Salutauin Inn” si „Ye Olde Trip to Jerusalem” (prezente inca din vremea cruciatilor) ori la berariile Castle Rock si Navigation (unde, la cerere, se organizeaza si cate un mic tur).

Wollaton Hall and Park
Chiar daca nu ati fost admis la una dintre cele doua prestigioase institutii de invatamant (Universitatea din Nottingham – in primele 10 din Regatul Unit si in top 75 la nivel mondial, Universitatea Trent), va puteti consola cu o vizita in campusuri. Si veti fi impresionati de organizare, civilizatie si gradul de dezvoltare!

Trebuie spus, de la bun inceput, ca nu exista o legatura directa de zbor intre vreun oras din Romania si Nottingham. Insa, din gara St. Pancras din Londra, se poate ajunge in urbea din East Midlands in doar doua ore de mers cu trenul si va asigur ca merita efortul!
Foto: www.flickr.com

  • Stadionul lui Notts County
  • Pesterile subterane
  • Hanul Ye Olde Trip to Jerusalem

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>