Pages Navigation Menu

Pasajul iadului

Pasajul iadului

vulcan

Oamenii de stiinta care studiaza evolutia vulcanilor spun ca au gasit un nou drum spre infern.
Un articol publicat in Ziarul francez `Le Monde` aduce in atentia publica o noua descoperire a cercertatorilor si anume ”soseaua iadului” (l’autoroute de l’enfer). In esenta, este vorba despre un pasaj care permite vulcanilor sa erupa foarte repede sI blocheaza efectiv posibilitatea de a elabora o prognoza in vederea unui eventual dezastru natural.
Vulcanii isi revarsa roca topita, adica magma, care se formeaza in mantaua Pamantului, aflata in stratul intermediar dintre miezul si scoarta acestuia.
Magma care provine din manta se depoziteaza sub vulcan, in ceea ce geologii denumesc o “camera magmatica”, care joaca rolul de rezervor pana cand presiunea devine prea mare. Abia atunci se produce eruptia. In mod normal, magma din manta urca incet spre acea camera, asteptand multa vreme intr-un fel de halta intermediara, la mai multi kilometri sub vulcan.
Un studiu aparut in revista `Nature` sugereaza ca ar putea exista mai multe “drumuri” care duc direct din manta la camera magmatica. Vulcanul poate intra atunci sub presiune, adica in cateva luni este gata sa explodeze.
Savantii au descoperit in cristalele de olivina, un mineral provenit din lava vulcanica, particule de nichel, un element prezent in manta, care demonstreaza o ascensiune extrem de rapida a magmei. Daca ascensiunea ar fi fost mai lenta, nichelul s-ar fi topit si ar fi fost difuzat in cristale.

Din calculelelor efectuate de cercetatorii americani rezulta ca magma a realizat o ascensiune de 35 de kilometri prin scoarta terestra in doar cateva luni. Olivina cu particule de nichel a fost descoperita in vulcani din Mexic, Siberia si in nord-vestul Americii, dovedind astfel ca nu era vorba de un fenomen local, se afirma in comunicatul emis de Universitatea Columbia.
Aceste rezultate pot sa explice motivul pentru care seismologii au detectat uneori cutremure misterioase la adancimi mari – 20-30 de kilometri – cu cateva luni inainte de aparitia unor eruptii puternice. Cercetatorii citeaza eruptia Pinatibo, Philippines din 1991 sau cea a vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda din anul 2010.

One Comment

  1. Dovada vie ca nu numai oamenii ne pot surprinde intr-un mod neplacut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>