Pages Navigation Menu

Partitura Sonatei in La major de Mozart regasita dupa doua secole

Partitura Sonatei in La major de Mozart regasita dupa doua secole

Manuscrisul original al Sonatei in La major apartinand lui Wolfgang Amadeus Mozart, considerat pierdut timp de pentru peste 200 de ani, a fost gasit printre alte documente vechi in depozitul unei biblioteci din Budapesta, relateaza AFP.

“Se intampla foarte rar ca un manuscris al lui Mozart sa iasa la suprafata astfel. In cazul Sonatei in La major, pentru care nu era cunoscuta pana acum nicio varianta de manuscris complet, este cu adevarat o descoperire majora”, a declarat istoricul muzical maghiar Adam Bosze.
mozart_statue
Autentificate de catre experti, cele patru pagini ingalbenite ale partiturii descoperite recent completeaza singurele partituri originale cunoscute pana acum, cele ale miscarilor a treia si ultima, aflate in conservare la Fundatia Mozarteum din Salzburg, Austria, orasul natal al compozitorului.

Sonata pentru pian nr. 11 in La major (K. 331), compusa in jurul anului 1783 si a carei partitura a fost publicata in milioane de exemplare, este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Mozart, celebra mai ales pentru finalul sau – Marsul turcesc.

http://www.youtube.com/watch?v=C954eqInq80#t=498

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>