Pages Navigation Menu

Parkour printre gloante

Parkour printre gloante

Baghdad, un oras macinat de razboi, impartit intre luptatori de gherila, slodati straini si fanatici religiosi, un oras scaldat in sangele atentatelor si acoperit de mirosul fricii. Baghdad, orasul unde sunetul exploziilor face parte din rutina cotidiana iar la marginea trotuarelor mucurile de tigara se amesteca cu tuburile gloantelor. Baghdad, capitala Irakului si totodata capitala disperarii. Ai putea crede ca intr-un asemenea loc mai exista oameni care incearca sa deprinda “arta libertatii”?

Baghdad PK este un mic grup din capitala Irakului care practica parkour si freerunning. Nu au abonamente la sali de forta nici nu au lucrat vreodata cu un antrenor specializat. Au aflat de parkour din filmul Balnieue13, au cautat pe internet sfaturi si strategii pentru a invata parkour si au inceput sa se antreneze pe unde pot, pe strazi, prin parcuri sau printer ruinele cauzate de bombardamente. Se invata unul pe altul, se ajuta unul pe altul si spera ca intr-o zi sa poata participa la o competitie internationala.

Prince Haydar, un tanar de 25 de ani din Baghdad, liderul grupului Baghdad PK,  declara miercuri pentru CNN: ” Cand practic parkour, reusesc sa imi alung toate gandurile negre si sa imi elimin toata furia.”

Din strazile Parisului anilor ’90, acolo unde miscarea parkour a luat amploare si pana in Baghdadul anului 2013, acest sport plin de adrenalina a devenit un fenomen mondial. El s-a nascut din antrenamentele soldatilor francezi care constau in alergarea prin peisajul urban si depasirea obstacolelor urbane numai prin folosirea propriului corp.

Freerunnerii din Baghdad isi asuma insa riscuri si mai mari decat restul oamenilor care practica acest sport. Pe langa obstacolele pe care le sar sau pe care se catara zi de zi ei se mai si  lovesc si de alte genuri de obstacole. Haydar spunea: “este dificil si periculos sa practici freerunning oriunde dar aici este si mai greu. De multe ori suntem vanati si arestati si nimeni nu intelege ceea ce facem noi.”

In ciudata atator obstacole, Baghdad PK este decis sa isi continuie activitatea. Membrii sunt decisi sa se ajute in continuare intre ei si sa invete tainele freeruninngului pe oricine apeleaza la ei in acest sens. De curand au reusit sa inchirieze si o mica sala de sport neutilata pentru a se antrena in liniste. “Este mica si nu a fost construita in acest sens, este foarte departe de casele noastre si abia reusim sa platim chiria dar in ciuda acestor lucruri vom continua sa mergem.”

Haydar mai spunea: “ Iubesc parkourul pentru acest sport este arta miscarii si a libertatii si aceasta arta ma face sa inteleg adervarata libertate pe care altfel nu as fi putut sa o cunosc.”

Sursa: CNN

www.newsup.ro a montat un clip cu antrenamentele freerunnerilor din Baghdad. Iata cum e sa fi liber intr-un loc unde insasi notiunea de libertate este greu de imaginat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>