Pages Navigation Menu

Paradoxuri ale Guvernărilor Moderne

Paradoxuri ale Guvernărilor  Moderne

Ar trebui să conchidem, împreună cu Zenon din Eleea, că întreaga existenţă este paradoxală – contravine cu mai tot ceea ce mi se pare că ar merita să fie, face imposibil posibilul, care totuşi continuă să existe, preschimbă – în plan etic – binele în rău, mai totdeauna, şi răul, uneori cel puţin, în bine. Cred că acolo unde întră în joc forţe mai mari, autorităţi mai înalte, pretenţii doctrinare,  sau consideraţii doctrinare  ferme se află şi aspectele cele mai paradoxale în real.

Guvernele ţărilor actuale pretind a se afla în interesul, şi deci în serviciul popoarelor. Democraţii fiind, multe dintre aceste ţări, ele declară a reprezenta,, conducerea poporului, prin popor şi pentru popor’’ – Abraham Lincoln: Discursul de la Gettysburg,1863. Sunt convins că Lincoln a dorit să conducă, împreună cu întregul său popor, o astfel de guvernare şi vreau să cred că a şi reuşit acest lucru. Am însă impresia că guvernările actuale deviază foarte mult de la un astfel de precept, singurul în stare să legitimeze o conducere statală.

Ceea ce se observă este faptul că statul reuşeşte destul de bine să se protejeze, în calitate nu de instituţie supremă a conducerii populare, ci de guvern concret, constituit dintr-un grup uman limitat, mai mare sau mai mic, dar perfect definit, fără însă a asigura o protecţie a oamenilor, a cetăţenilor, a poporului, în fiinţa indivizilor care îl alcătuiesc. Voi da, în sprijinul acestei suspiciuni, trei exemple simple, aproape penibil de simple.

În primul rând, dreptul de port-armă, deci armă de foc, oricând aptă , prin folosire criminală, să suprime vieţi, aşa cum le poate şi apăra în condiţii anume. În ceea ce mă priveşte  sunt în favoarea restrângerii la minimum, sau chiar abrogarea legalităţii unui astfel de pretins drept. Important este însă faptul că guvernul reuşeşte să fie aproape perfect protejat împotriva celui care s-ar folosi de o armă sau arme pentru a produce o destabilizare instituţională guvernamentală prin uzul unui asemenea drept. Cazurile Lincoln, Kennedy, Barthon, Franz-Ferdinand şi altele par să vorbească împotriva unei asemenea afirmaţii ,dar ele arată doar slăbiciunea omenească, sau poate chiar ceva mai grav, oricum o proastă funcţionare a instituţiilor de apărare ale guvernelor.  Intrarea, însă, în şcoli, universităţi şi în alte locuri publice  ale unor criminali producând masacre cu mână  înarmată  sunt rezultatele directe ale dreptului de port-armă, în forma sa total necontrolată. Guvernele se păzesc însă chiar şi de primejdia de a fi şantajate, prin luare de ostatici, şi, de aici, paza şi controalele efectuate în aeroporturi şi în alte locuri publice.

Purtarea obligatorie a căştii de motociclist, sau folosirea, tot obligatorie, a centurii de siguranţă în automobile, reprezintă o altă nostimadă politică. Ar părea să fie vorba de grija pentru cetăţenii fiecărei ţări, al cărei guvern adoptă astfel de interdicţii. Ele pot fi binevenite, dar câte vieţi salvează căştile şi centurile de siguranţă şi câte vieţi sunt pierdute din cauza fumatului, a alcoolului şi, mai ales – la scară mondială -, a sărăciei? Guvernele însă facilitează comerţul cu produsele pretins protectoare ( căşti, centuri) şi încasează un succes de imagine, prin interesul pe care pretind că îl poartă cetăţenilor.

În sfârşit: a lupta împotriva teroriştilor este o obligaţie absolută a autorităţii publice de pretutindeni. Ce se întâmplă însă cu drogurile? Prin comparaţie cu dezastrele – inclusiv tragediile, fatalităţile – drogurilor, decesele aflate în contul terorismului sunt extrem de reduse. Fiecare viaţă are o valoare absolută şi terorismul trebuie eradicat, dar tocmai succesele înregistrate în această direcţie de acţiune arată că este perfect posibil să fie eradicat şi accesul  la droguri: cum de lucrul acesta nu se urmăreşte în toată integralitatea necesităţii sale?

Nu ar fi cazul să avem parte de cât mai puţin paradox, infiltrat în condiţia guvernărilor democrate?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>