Pages Navigation Menu

Parada ridichilor luminate

Parada ridichilor luminate

05_raebechilbi-da9f47d548_thumb

O traditie de Craciun extrem de interesanta in satele elvetiene, in special in cantonul Zurich, este parada ridichilor luminate (in limba germana Rabechilbi). Scopul acestei parade este de a sarbatori sfarsitul toamnei si a intampina iarna.

In cadrul acestei parade, copiii ajutati de parinti, se ,,inarmeaza” cu ustensile specializate si scobesc cu mare grija cate o ridichie mare de luna, de culoarea alb-violet. Apoi, aceasta este impodobita cu diferite crestaturi si forme (stelutele si bradutii se afla in topul preferintelor).

Ridichile luminate se aseamana foarte mult cu dovleacul de Halloween, dovleacul nord-american. In ridichea impodobita copilasii pun o lumanare lunga. Ridichea este purtata fie ca pe o facla, fie o agata cu trei sfori fixate la un bat, ca pe un lampion.

Conform traditiei copiii si parintii se intalnesc in diverse locuri din sat si pleaca la ora 18:00, disciplinat si ordonat, cu ridichile luminate, spre curtea scolii. Acolo copiii canta in cor colinde.

130323244.pnaS3znb.GP7_8418

Sursa: rfi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>