Pages Navigation Menu

Oymyakon – cel mai friguros sat din lume

Oymyakon – cel mai friguros sat din lume

01

Daca v-ati gandit ca iarna in Romania este aspra sau cu prea multa zapada cateodata, sau v-ati simtit inconfortabil cu nasul si mainile inghetate, va ivit sa dam o fuga in satul Oymyakon, aflat in Republica Sakha, Rusia.

Cu o temperatura medie de -50° C in luna ianuarie, acest sat este un posibil candidat pentru al doilea Pol Nord. Ca sa ajungem aici, trebuie sa calatorim pe autostrada lui Stalin numita “Road of Bones”, celebra autostrada construita de detinuti politici. Nu se stie numarul celor care si-au pierdut viata pentru acest “proiect maret”, dar este cunoscut ca fiecare metru de drum a costat o viata de om, iar autostrada are 2000 de km lungime. Aceasta este Siberia, iar in acest sat in mod special, cateodata temperaturile scad si pana la -71,2° C , iar in zilele de iarna soarele nu se arata decat 3 ore pe zi. Soarelui ii este frica sa se arate intr-o astfel de lume inghetata unde daca arunci un pahar cu apa pe geam, apa devine cuburi de gheata instant.

localnic

 

Surprinzator, acest sat are in jur de 500 de locuitori, o scoala si un magazin.  Initial, prin anii 1920/1930 era un loc unde se opreau la un popas la o apa termala (de aici si numele satului “apa care nu ingheata”), persoanele cu cirezile de reni, dar incet incet si-au facut si asezari si au ridicat un satuc in toata regula. Solul este in permanenta inghetat si singura sursa de hrana pentru acesti locuitori sunt carnea de ren sau cal. Doctorii spun ca motivul pentru care localnicii nu sufera de malnutritie este compozitia de micronutrientii proveniti din laptele animalelor pe care le cresc.  Localnicii nu isi opresc masinile de teama sa nu mai reporneasca, iar pentru saparea unei gropi funerare este nevoie de 3 zile si multi carbuni incinsi pusi pe solul inghetat.

magazinul

Ca un aspect hilar in tot acest peisaj de gheata, toaleta este in curte, iar scoala nu se inchide decat daca temperaturile coboara sub 52° C.

Pentru excentrici si curajosi, sunt companii de turism care ofera oportunitatea de a vizita acest sat, emblema unei vieti simple petrecute in conditii vitrege, de inghet.

 cu vacile la pascut

 

 

Sursa: dailymail.co.uk

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>