Pages Navigation Menu

Orasul din adancuri

Orasul din adancuri

75c847932d

Nimic din piesajul rural al provinciei Nevsehir din Turcia nu da de banuit ca sub pasunile ei verzi se gaseste ceva uimitor. Nu este vorba de vreun zacamant de aur si nici de vreo fosila preistorica, este vorba de un intreg oras, orasul antic Derinkuyu.

Construit la o adancime de 80 de metri acum aproximativ 2800 de ani de phrygieni, un stravechi popor indo-european, si extins in era bizantina orasul Derinkuyu, este cel mai mare dintre cele peste 35 de orase subterane descoperite in regiunea straveche a Cappadociei.

Derinkuyu are 600 de usi bine ascunse la suprafata si nu duce lipsa de nimic din facilitatile unui oras obisnuit: grajduri, magazii, o biserica, o crama, o scoala, camere de studiu, o inchisoare, chiar si un cimitir. O retea extinsa de tuneluri face legatura dintre spatii deschise mari unde oamenii se intalneau sa munceasca si sa isi venereze zeii. In fiecare intersesctie a tunelurilor se gasesc fantani, iar aerul proaspat pentru cei 30.000 de oameni si animalele lor pe care orasul ii poate adaposti este asigurat de mai bine de 15.000 de conducte pentru ventilatie. Cele 600 de usi erau mobile foarte asemanatoare cu pietrele de moara, proiectate astfel incat sa poata fi inchise rapid in cazul unui atac. Bineinteles, ele puteau fi deschise exclusiv din interior. Orasul, construit pe 5 nivele nu era insa izolat de lumea exterioara nici macar in timpul atacurilor cand toate usile erau inchise si orasul se transforma intr-o fortareata. El comunica cu alte orase subterane, cel mai apropiat fiind orasul Kaymakli, printr-o retea de tuneluri lungi de zeci de kilometrii.

Derinkuyu a fost descoperit pentru prima data, din geseala de un locuitor, in anul 1963 atunci cand un zid de pestera s-a prabusit dezvaluind o trecere spre orasul subteran.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>