Pages Navigation Menu

Orase distruse in cel de-al Doilea Razboi Mondial si refacute in totalitate

Orase distruse in cel de-al Doilea Razboi Mondial si refacute in totalitate

Pe langa sutele de mii de victime, urmarile celui de-al Doilea Razboi Mondial au fost puternic resimtite si in ceea ce priveste evolutia oraselor direct implicate in conflagratie, mai ales in perioada dintre 1945 si 1950. La sfarsitul razboiului milioane de rufugiati din Europa, nu mai aveau niciun fel de locuinta, iar patrimoniul cultural si arhitectonic al oraselor distruse  parea pierdut pentru totdeauna, in urma raidurilor executate de Luftwaffe (Armata aeriana germana), dar si de cei care luptau contra nazistilor.

Printre orasele cel mai puternic distruse s-au numarat: Varsovia, Dresda, Munchen, dar si Minsk.

Varsovia in timpul razboiului 

Varsovia a fost distrusa in cel de-al Doilea Razboi Mondial in proportie de 85%, incluzand centrul istoric al orasului si Castelul Regal. Mai bine spus, 8 cladiri din 10 erau ruine, la finalul razboiului. Hitler a fost cel care a ordonat distrugerea Varsoviei din temelii, iar colectiile din muzee si biblioteca au fost fie arse, fie transferate in Germania. Monumentele si cladirile guvernului polonez au fost pe rand aruncate in aer de catre trupele germane, cunoscute sub denumirea de Detasamentul de ardere si distrugere.

Varsovia astazi

Dupa ce revoltele, bombardamentele si luptele s-au incheiat, cea mai mare parte a Varsoviei se afla sub ruine. Un program comunist sovietic al Armatei Rosii a initiat campania „Caramizile Varsoviei”, proiectand cladiri noi pe locul celor vechi. In scurt timp orasul a redevenit capitala Poloniei, iar multe dintre cladirile si strazile istorice au fost restaurate dupa vechile planuri, la forma lor initiala. Mai mult decat atat, in anul 1980, centrul istoric al orasului a fost desemnat Patrimoniu Mondial, fiind protejat de UNESCO. Astazi, amestecul de stiluri arhitecturale, printre care: gotic, baroc, renascentist si neoclasic, reflecta istoria zbuciumata a Varsoviei.

 

Weißrussland, Minsk, Zerstörungen

minsk astazi - Copy

Minsk a fost bombardat imediat dupa invazia Germaniei in 1941, ca parte a operatiunii Barbadossa, intrand sub controlul Wehrmacht si devenind unul dintre cele mai mari ghetouri pentru aproximativ 100 000 de evrei. Orasul Minsk a fost recucerit de armatele sovietice, trei ani mai tarziu, in 1944, dupa bombardamente si lupte, care au distrus cladirile istorice principale, podurile, fabricile si peste 80% din case. Dupa terminarea razboiului, Minsk a fost recosntruit, dar nu dupa vechiul plan arhitectural, ci in stilul arhitecturii staliniste, orientata catre industrializare, cu cladiri mari si piete largi.

 Munchen Munchen astazi - Copy

            Munchen, capitala landului Bavaria, a avut unul dintre cele mai importante roluri in perioada nazista, fiind considerat de Hitler „capitala miscarii naziste”. Orasul a fost extrem de avariat in cel de-al Doilea Razboi Mondial, fiind lovit de nu mai putin de 71 de raiduri, in cinci ani. Acesta a fost reconstruit in perioada postbelica, dupa un plan meticulos care respecta intocmai stilul arhitectural al vechilor cladiri bombardate.

 Dresden, zerstörtes Stadtzentrum Dresda astazi

            Dresda, cunoscuta, pana la inceperea razboiului, ca un centru al artei, al muzicii clasice si al stiintei, a fost distrusa in totalitate in urma bombardamentelor din 1945. Se spune ca peste 2431 de tone de explozibil au fost folosite in timpul raidurilor, distrugand rand pe rand claridile, centrul istoric al orasului si reducand drastic posibilitatile de aparare ale refugiatilor. Dupa terminarea razboiului multe dintre cladirile istorice au fost reconstruite dupa stilul celor distruse, printre care si Casa Operei Semper, Palatul Zwinger, cu toate ca conducatorii de atunci ai orasului au ales sa construiasca parti mari din oras in stilul socialist modern, atat din motive economice, dar si pentru a rupe orasul de trecutul sau, acela de capitala a Saxoniei si totodata leaganul burgheziei germane. Astazi, Dresda numara peste 13 000 de monumente istorice, iar opt dintre districtele sale se afla sub ordine de conservare.

 

Sursa foto: warsawtomorrow.com; theguardian.com; belarus.by; brockportabroad.com

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>