Pages Navigation Menu

Oracolul celor 7 limbi

Oracolul celor 7 limbi

        Maria Gaetana Agnesi a fost primul copil al unui instarit negustor de matase care a pus-o in legatura cu cei mai buni profesori ai timpului. La doar noua ani i s-a atribuit supranumele de “Poliglotte ambulante” sau „Oracolul celor sapte limbi”, pentru ca vorbea fluent: latina, greaca, franceza, ebraica si cateva limbi orientale.      

maria-gaetana-agnesi-2

     Nascuta in Italia, la inceputul secolului al XVIII-lea, Agnesi a ramas in istorie ca matematician, filosof si lingvist.  Progresul sau profesional a fost influentat si de evenimentele istorice. Dominatia austriaca din partea de nord a tarii a condus catre o inflorire economica şi fervoare intelectuala a Italiei.

      Maria Gaetana Agnesi a luptat pentru emanciparea femeii si pentru accesul ei la educatie, teme intalnite frecvent in temele sale. In tinereţe, Agnesi si-a manifestat aptitudinile pentru limbile straine. Alaturi de numerosi oameni de stiinta a dezbatut probleme ca: propagarea luminii, transparenta corpurilor, studiul geometric al curbelor.La varsta de 20 de ani a scris “Propositiones philosophicae” (“teoremele filozofiei”) o serie de eseuri filozofice si istorice de inspiratie newtoniana, bazate pe discutiile avute cu cei care o vizitau la invitatia tatalui ei, lucrarea ce a fost publicata in 1738.

         La 32 ani, a ajuns prima matematiciana prof. univ. elogiata la Bologna. A studiat sectiunile conice si curba y^2(2a – x) = a^3 , numita “bucla lui Agnesi”, pe care o gasim astazi si sub formele: x^2y =4a^2(2a–y) sau x^2y = a^2(a – y) .

Bucla lui Agnesi

Bucla lui Agnesi

 

Sursa foto: http://www.chartwellyorke.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>