Pages Navigation Menu

Omul din castelul inalt, de Philip K. Dick

Omul din castelul inalt, de Philip K. Dick

omul-din-castelul-inalt

Ce-ar fi fost daca Puterile Axei nu ar fi pierdut cel de-al Doilea Razboi Mondial si Hitler si-ar fi dus la sfarsit toate planurile? Pentru cei care v-ati gandit vreodata la acest fapt, cartea Omul din castelul inalt prefigureaza aceasta realitate alternativa in care Japonia si Germania si-au impartit continentele, in care americanii nu au nicio  putere, fiind sub conducerea japonezilor si a germanilor si in care putinii evrei in viata sunt nevoiti sa isi faca operatii estetice pentru a supravietui in cadrul celui de-al treilea Reich.

Autorul cartii, Philip K. Dick, este originar din Chicago si s-a specializat in domeniul literaturii SF, privit intotdeauna cu stima de catre fanii acestui gen. Pentru romanul Omul din castelul inalt, a fost recompensat in 1963 cu Premiul Hugo, dar acesta nu a fost singurul premiu primit, pentru Flow my tears a primit Premiul John W. Campbell Memorial, pentru Substanta M a primit Premiul British SF. Fiind apreciat nu doar de fanii acestui gen, cat si de colegii de breasla, in memoria sa a fost infiintat un premiu ce ii poarta numele, pentru cea mai valoroasa lucrare SF originala publicata pentru prima data in SUA in format paperback.

Romanul Omul din castelul inalt ( Titlu original: The Man in the High Castle), este tradus din limba engleza de catre Mircea Stefancu, lucrarea aflandu-se la a III-a editie, fiind publicata de editura Nemira, colecția “Nautilus”, in anul 2013. Are un numar de 304 de pagini si se incadreaza, ca toate lucrarile create de Philip K. Dick, genului SF.

Romanul arata o realitate alternativa, gandita de unii dintre noi, realitate in care Germania si Japonia au castigat cel de-al Doilea Razboi, aflandu-se intr-o disputa a comploturilor si America este ocupata de Puterile Axei. In centrul povestii se afla cateva personaje, la paispreze ani dupa incheierea razboiului, care se afla in situatii distincte, cartea urmarind mai multe planuri narative: domnul Tagomi care reprezinta autoritatea Inaltei Misiuni Comerciale, este pasionat de artefacturile americane si se confrunta spre finalul romanului cu dileme morale privind binele si raul; cuplul separat Juliana Frink si Frank Frink, fiecare traind intr-o parte o SUA, Frink locuind in partea controlata de japonezi, din pricina originii sale evreiesti, iar Juliana locuind in Colorado, nemaifiind multumita de relatia sa cu sotul ei. Se poate spune ca toate personajele cartii isi lasa ghidate actiunile de catre oracolul Ching I, care, prin hexagramele sale ofera raspunsuri la intrebarile acestora. Un element de asemenea important este reprezentat de romanul Lacusta abia se taraste o lucrare care isi imagineaza o lume dupa al Doilea Razboi Mondial in care SUA si Anglia ar fi iesit castigatoare. Autorul acelui roman poate fi vazut ca un alter-ego al lui Dick, realizandu-se astfel un efect de oglinda, pentru noi , cei din aceasta realitate, autorul acelui roman, Hawthrone fiind chiar Dick, cartea scrisa de el nefiind Lacusta abia se taraste, ci Omul din castelul inalt. Cartea, interzisa in zonele controlate de germani, influenteaza personajele din roman, in special pe americanca Juliana Frank, care isi manifesta dorinta de a-l cunoaste pe autorul romanului, fiind capabila chiar si de a ucide pentru a nu-l pune in pericol. Romanul nu se axeaza pe intriga, ci mult mai mult pe conversatiile dintre personaje cat si pe monologurile lor interioare, ceea ce ii confera profunzime.

Tema romanului este reprezentata de dihotomia, deseori confuza, dintre existentele adevarate si false, tema regasindu-se in mai multe situatii, cel mai adesea si cel mai usor de recunoscut fiind cea a antichitatilor reale si cele contrafacute, dar si in cazul ascunderii identitatii, de catre personaje precum Frank Frink. Alaturi de aceasta tema majora, se regasesc si teme care aduc in vedere problema dreptatii si a nedreptatii, problema genului si a puterii, regasita in cadrul relatiei dintre Juliana si Joe, cat si problema rusinii inferioritatii culturale si indentitare resimtita de Robert Childan.

Cartea are un final deschis, lasand loc pentru o continuare, dar autorul nu a realizat niciun roman care sa reprezinte oficial o continuare a acesteia, desi aumite romane au inceput drept continuari ale lucrarii Omul din castelul inalt .

Recomand cartea tuturor celor ce sunt pasionati de literatura, in special celor ce sunt dornici sa „vada” cum ar fi aratat lumea daca Puterile Axei, implicit Hitler, ar fi castigat razboiul.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>