Pages Navigation Menu

Omar cel Orb

Omar cel Orb

665545_396555780415899_155384774_o

Marturiile mele despre Iran sunt, inevitabil, patetice, pentru ca intalnirea cu aceasta parte a lumii a insemnat, categoric, o experienta–limita. (Daniela Zeca)

Dupa trei vizite in Orientul Mijlociu, Daniela Zeca Buzura a completat rafturile bibliotecilor cu o trilogie remarcabila, ce ofera descrieri ale unui alt Orient, necunoscut noua.

Omar cel Orb este cartea care inchide seria celor trei carti alaturi de : Istoria romantata a unui safari (2009), Demonii vantului (2010).

Daniela Zeca inglobeaza in cele trei romane experienta traita la inceputul secolului al XXI-lea intr-o lume globala subminata de crize tot mai profunde. Jurnalist de profesie, Daniela Zeca in Demonii vantului  redescopera un Dubai al miracolelor, un Dubai care creste peste noapte si in care pe langa acel carusel al trufiei petrolului, daca te incumeti sa starnesti vantul nu e bine s-o faci decat cu puterea unor stavile pe masura.

Dupa o poveste de amor intre o europeana si un arab (in Istoria romantata a unui safari) si trufia petrolului, acolo unde stapanii desertului respiră aur (Demonii vantului), o lume care devine inaccesibila celor fara planuri de rezerva si mai ales celor care nu pot duce lupta pana la capat, vine Omar, eroul autoexilat din Iranul sofisticat al civilizatiilor si religiilor suprapuse intr-o tara est-europeana, poate Romania, a instinctelor primare recent eliberate din chinurile totalitarismului.

Daniela-Zeca_Omar-cel-orb

Cele doua carti nu au facut altceva decat sa pregateasca terenul scriiturii Omar cel Orb, dupa cum spune insasi prozatoarea, ca de altfel ne-am fi intrebat de ce a fost nevoie de un intreg istoric al lumii interzise.

Personajele din centru romanului sunt Ghazal, despre care inclin sa cred ca este cea care conduce firul discursului narativ, si Omar, autenticul persan mereu cu un singur scop: de a-si castiga existenta. Banii n-aveau memorie si nici carne ca sa imbatranească. Banii erau ca un pasaport pentru toate granitele.

Omar isi paraseste familia si porneste spre Europa de Est unde va locui peste zece ani,  si tot aici va orbi. Sotia lui Ghazal este o avocata eminenta, careia i-au trecut prin maini un numar insemnat de dosare si obiectivul carierei sale a fost apararea femeilor. Tendința de a face cunoscute drepturile femeilor si de a lupta pentru emanciparea femeii ii va aduce sfarsitul. Parasita de Omar, invatase din tinerete ceea ce femeile stiu doar cand viata o ia inaintea lor: ca dragostea care vine si trece e doar un vartej, nu un taifun.

Intimitatea, la Teheran, e mereu o insinuare: nu stii niciodata cu adevarat daca un barbat si o femeie isi ating inimile, fiindca, despre sex, nici nu se poate gandi decat ca o viza expres, pentru cand vrei sa-ti revezi mortii.

Omar cel orb este o poveste orientala care demonstreaza printre altele ca voia barbatilor e mai schimbatoare ca vantul si ca mutenia simpla, a celor care, crezand ca au incheiat de iubit, cheltuisera toate cuvintele.

Romanul Omar cel Orb  (2012) a primit premiul pentru Cea mai indragita carte a anului 2012 in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FIIT).

De asemenea, Omar cel Orb se afla printre cei cinci finalisti ai premiului Augustin Fratila (2013), Editia a II-a, alaturi de Craii si mortii (Dan Stanca), Cronicile genocidului (Radu Aldulescu), Hotel Universal ( Simona Sora) si Soseaua Catelu 42 ( Alina Nedelea).

 

- Omar, ce e cu ochii tăi?

- Am orbit, zise el în șoaptă.

- Ai orbit? repetă întristându-se.

- Da, dar să nu te îngrijorezi, văd mai bine ca înainte…  (Omar cel Orb, Daniela Zeca, pag. 260, Editura Polirom)

 

Surse foto: Omar cel Orb, Pagina de Facebook

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>