Pages Navigation Menu

Obiective iesite din comun

Obiective iesite din comun

Intr-o lume in care rutina si impersonalul sunt omniprezente, omul simte tot mai des nevoia de a derapa, macar pentru cateva ore, din acest sablon. Iar patronii locurilor de petrecere a timpului liber au incercat sa raspunda acestei nevoi. Normal, nu este usor. Trebuie sa aduci ceva nou, sa vinzi clientului nu doar un produs, ci si o poveste. Pe de alta parte, trebuie sa sesizezi linia foarte subtire care desparte originalul de penibil. Iar exemplele urmatoare arata modul in care viziunea poate atrage succesul:   

Alux Caverna Restaurant&Lounge – Playa del Carmen, Mexic

Proprietarul s-a decis sa amplaseze localul din peninsula Yucatan, intr-un loc aparte, care sa aminteasca de legenda zeului Alux. In mitologia mayasa, acesta este vazut ca aparatorul comorilor si se pune ca s-a nascut in lumina lunii, iar pe timp de zi, prefera locurile ferite de prezenta oamenilor. Astfel, pe langa superbele plaje si temple, Riviera Maya se lauda si cu acest restaurant construit intr-o pestera de calcar, unde oaspetii pot lua cina intr-un decor de vis, printre stalactite si stalagmite.

Foto 1

Foto credit: www.gloss.md

H.R. Giger Bar – Chur, Elvetia

In 1940, intr-o micuta asezare din Tara Cantoanelor, s-a nascut geniul suprarealist Hans Rudolf Giger. Acesta a creat decorurile celebrei serii Alien, castigand astfel si Premiul Oscar in 1980, iar la scurt timp, a dorit sa deschida un bar in stilul sau, la New York. Proiectul avea sa prinda viata, pana la urma, in localitatea natala, in 1992. In incercarea aceasta nebuneasca a fost sprijinit de arhitectul orasului, Thomas Domenig si de alti artisti, care i-au furnizat o parte din piesele de mobilier. Ce a iesit este absolut fabulos, un ambient elegant si SF deopotriva.

Foto 2

Foto credit: www.digezz.ch

Restaurantul Kryjivka  – Liov, Ucraina

Centru cultural vechi si capitala provinciei istorice Galitia, Liovul a avut mereu parte de o istorie zbuciumata, supravietuind cu greu in al Doilea Razboi Mondial, cand s-a aflat atat sub dominatie nazista, cat si sovietica. Si se pare ca acest lucru a dus la ideea unui restaurant care reproduce un buncar al UPA (Armata Insurgentilor Ucrainieni). Pentru a ajunge aici, se trece printr-o alta cladire si se coboara la subsol, unde, in spatele unui usi masive, o garda inarmata va va cere parola. Pentru a vi se permite accesul, trebuie sa ziceti “Slava Ukraini!” si ospataritele imbracate militar va vor conduce la masa pe care ati rezervat-o. Bineinteles, totul se inscrie in acest peisaj: mesele si toaletele din lemn brut, fotografii originale din anii’40 sau tacamurile cazone. In loc de eterna masa de biliard, aici va puteti incerca maiestria la tir cu o pusca cu aer comprimat, avand ca tinta o poza a lui Stalin.

Foto 3

Foto credit: www.vosizneias.com

Cafeneaua Masoch – Liov, Ucraina

Face parte din acelasi trust ca si Kryjivka si este construit, dupa spusele administratorului, intr-un stil pervers. In fata intrarii, se afla statuia din bronz a lui Leopold von Sacher-Masoch, parintele masochismului. Turistii iau cu asalt ciudatul monument atat pentru fotografii, cat si pentru a introduce mana in buzunarul pantalonilor lui Leopold. Surpriza nu e greu de anticipat.

Inauntru, saloanele rosii, decadente, luminate difuz nuanteaza o atmosfera care pentru unii poate sa fie usor stanjenitoare. Pentru cei mai indrazneti insa, deliciul va fi facut de picolitele in costume din piele, cu calus sau zgarda, care, la preluarea comenzii, va vor intreba daca doriti si o lovitura de cravasa. Bineinteles, contra cost.

Foto 4

Foto credit: www. masoch-cafe.com.ua

Delirium Café – Bruxelles

In ciuda numelui, este un bar pe care localnicii il recomanda oricarui nou-venit in capitala Belgiei. Pentru ei, este la fel de important ca Manneken Pis sau Atomium si, datorita amplasarii foarte bune, este usor de gasit. Din afara, tamplaria vopsita in albastru si emblema reprezentata de un elefant roz nu anunta nimic spectaculos. Insa, odata ce ati deschis usa, vi se infatiseaza o alta lume. Aglomeratia, muzica live, butoaiele pe post de mese, tavanul intesat de tavi branduite si cele 2.004 sortimente de bere, din peste 60 de tari (adica cea mai larga gama din lume, lucru consemnat si in Cartea Recordurilor Guinness) fac ca acest loc sa reprezinte o adevarata institutie.

Foto 5

Foto credit: www.brusselspictures.com

 

.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>