Pages Navigation Menu

Obiceiuri si superstitii ale marilor artisti

Obiceiuri si superstitii ale marilor artisti

Daily Rituals How Artists Work carte

Serialul pe care Ingmar Bergman il urmarea la televizor, ora la care Beethoven mergea la culcare sau pozitia in care Nabokov obisnuia sa isi scrie romanele sunt doar cateva obiceiuri ale marilor artisti ce au fost dezvaluite recent in cartea „Daily Rituals: How Artists Work”, scrisa e editorul si romancierul american Mason Curre si publicata in Statele Unite, conform Mediafax. 

            Nu este deloc surprinzator faptul ca cei mai multi dintre artistii de geniu, care au oferit omenirii opere neperisabile, nu au fost boemi in viata de zi cu zi si au respectat celebrul sfat dat de Flaubert „Fii regulamentar in viata ta si obisnuit ca un burghez, pentru a fi violent si original in operele tale”. 

            De exemplu pianistul si compozitorul Erik Satie purta costume din catifea, manca omlete preparate din nu mai putin de 30 de oua si mergea 19 kilometri pe zi pana la Paris si inapoi, compunandu-si operele pe drum. W.A. Mozart, avea la varsta de 20 de ani, pe cand locuia la Viena urmatoarea rutina cotidiana: la ora 06.00 isi facea coafura, la ora 07.00 se imbraca, compunea pana la ora 09.00, apoi, pana la ora 13.00 dadea lectii de muzica. Dupa-amiaza, fie dirija un concert, fie continua sa compuna pana la ora 21.00. O vizita pe verisoara lui, Constance si se intorcea acasa la ora 23.00, unde mai compunea pana la ora 01.00, cand mergea la culcare. Dupa numai cinci ore de somn, isi relua activitatea a doua zi.

Beethoven

            L.V. Beethoven se trezea in zori, bea o cafea, preparata din exact 60 de boabe pentru o ceasca, dupa care incepea sa lucreze. Lua un mic dejun usor, se plimba intreaga dupa-amiaza, iar seara, fie lua cina in oras, urmarind un spectacol, fie cina acasa. Ora sa de culcare nu depasea niciodata 22.00. Plimbarile lungi pe care acesta le facea erau o sursa de inspiratie, luand mereu cu el un stilou si coli de hartie pentru a nota.

E. Hemingway scria mereu in picioare. V. Nabokov incepea sa scrie in picioare, apoi se aseza la masa si isi termina romanele scriind culcat. Putini sunt aceia care sa fi practicat un sport mai violent decat mersul pe jos, cu exceptia Lordului Byron, care facea box si practica echitatia, dar si a lui J. Miro. Pictorul suprarealist si visator era un adept al boxului, al curselor de cai, dar si al meditatie. Balzac

H. de Balzac bea 15 cesti de cafea pe zi, la fel ca Votaire. Medicul sau, il punea in garda contra acestei bauturi, considerata o otrava cu efect lent, filosoful ii raspundea cu malitiozitate, rugandu-l sa nu-si faca griji prea mari pentru el, intrucat el bea cafea de 70 de ani.

R. Descartes detesta sa se trezeasca prea devreme dimineata, chiar daca acceptase postul de profesor de filosofie al reginei Christina a Suediei: i se ordonase sa fie pregatit pentru a-si incepe cursul la ora 05.00, dar a murit de pneumonie la cateva saptamani dupa ce acceptase acel post. La fel ca Descartes, Thomas Mann adora si el somnul. Acesta se trezea la ora 08.00, dormea o ora dupa-amiaza si mergea la culcare la miezul noptii. Richard Strauss dormea si el 10 ore pe noapte.

Marcel_Proust

F. S. Fitzgerald scria pana la 30 de pagini pe zi. M. Proust, ca un fapt singular, dormea toata ziua si scria noaptea, lungit in pat, sprijinit intr-un cot, la lumina unei lampi verzui. Era reteta perfecta pentru durerile de spate, oboseala oculara si alte dureri. „Dupa 10 pagini, ma simt distrus”, spunea scriitorul francez, care suferea si de astm.

 

Sursa foto: npr.org; wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>