Pages Navigation Menu

Obiceiuri în JOIA MARE. Vezi cum vei da socoteală în fața Joimăriței

Obiceiuri în JOIA MARE. Vezi cum vei da socoteală în fața Joimăriței

Postul Mare este plin de tradiții, însă cu precădere în ultima săptămână, creștinii respectă foarte multe obiceiuri. De exemplu, în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle și definitivează treburile casnice în așteptarea marii sărbători.

Joimărița

Joimărița

În Joia Mare, cea de-a patra zi din Săptămâna Patimilor, pe lângă vopsitul ouălor se spune că lumea trebuie să fie activă și să se gospodărească mai mult. În timp ce femeile încondeiază ouăle, bărbații au grijă să termine toate treburile de făcut de pe lângă casă.

În credința populară, cine doarme în această zi va fi leneș tot anul și  se spune că aceste persoane nu vor reuși să ducă un lucru la bun sfârșit, chiar dacă sarcina este una destul de ușor de îndeplinit.

Un subiect nu atât de abordat este Joimărița, o ființă imaginară cu înfățișare de femeie respingătoare și înfiorătoare, cu capul uriaș, părul lung și despletit, dinții lați și gura căscată, despre care se spune că a fost la origini o zeitate a morții care supraveghea focurile din Joia Mare, aprinse pentru cinstirea strămoșilor, dar treptat a devenit un personaj justițiar, ce luptă împotriva lenei. Joimărița nu face niciun rău pe lume, dar e lăsat de Dumnezeu ca o dată în an și anume în Joia Mare să facă o revizuire strașnică printre nevestele tinere și mai ales printre fetele mari și să le întrebe ce au făcut ele peste iarnă.

“ Până-n Joia Mare femeia trebu’ să isprăvească tot lucru’ de iarnă, să scoată din casă războiu’ și stativele, vârtelnița, furca și fusele și toate celelalte. Știi cum se spune, Crăciunu’ – sătulu’, Paștele – fudulu’!, așa că la Sf.Paști toată casa trebu’ să fie-nnoită, bărbatu’, copchiii, toți să aibă straie noi, din cap până-n picioare. Iar fetele cele mari nu se poate să n-aibă cămeșă nouă cusută și dacă una-i mai leneșă ori poate n-o apucat săraca s-o isprăvească, atunci vine Joimărița ș-ai să vezi că ori se frige pe la dește, ori se-nțeapă cu acu’, ori alte comedii se mai poate-ntâmpla…”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>