Pages Navigation Menu

Obezitatea vs stereotipul frumusetii feminine

Obezitatea vs stereotipul frumusetii feminine

gioconga

Daca ar fi sa dezbatem ceea ce trebuie sa consideram a fi sanatos, raspunsul il gasim in respectarea echilibrului. Desi necesitatea de a manca bine este o necesitate biologica invincibila, imperativele culturale si circumstantele socio-economice ne impun ce sa mancam, cand si in ce cantitate. In societatile moderne in care traim se expune un stereotip al frumusetii foarte indepartat de ceea ce semnifica sanatatea. In timp ce regii, nobilii, cavalerii, inalta burghezie a timpurilor anterioare isi expuneau excesul de greutate ca simbol al statutului social, in prezent lucrurile se schimba. Inainte se considera ca o persoana era grasa pentru ca isi permitea, era un simbol al identificarii statutului sau social inalt si pentru acest fapt, obezitatea insemna frumusete. In prezent, fara indoiala, lucrurile stau invers. Persoanele supraponderale sunt desconsiderate social, sunt percepute ca fiinte care nu isi pot controla anxietatea, lacomia si sunt guvernate de impulsul incontrolabil si hedonist de a manca. Aceasta abordare s-a schimbat doar atunci cand clasa de jos si cea medie au reusit sa intre in posesia unor alimente care initial erau considerate a fi un lux. Este cunoscut faptul ca un premergator al acestei boli – obezitatea – este alimentatia nesanatoasa, bogata in carbohidrati. Totusi, în zilele noastre, multe magazine din Senegal mentin manechinele grase in vitrina ca simbol al statutului social ridicat în aceasta tara.
Obezitatea, crestere exagerata a greutatii corporale printr-o ingrasare anormala (DEX), nu este benefica organismului, iar revistele de moda in loc sa constientizeze publicul cu privire la efectele nocive ale supraponderabilitatii asupra organismului folosesc arhetipuri in care persista asocierea siluetelor osoase cu frumusetea. Obezitatea este o boala dar, in egala masura, siluetele firave reprezinta un dezechilibru si trebuie vindecate. A vindeca obezitatea nu inseamna a milita pentru o infatisare mai buna sau pentru a avea mai mulţi prieteni, ci a face campanii de constientizare privind riscul aparitiei de accidente vasculare, boli de inima, diabet, hipertensiune arteriala, pietre la rinichi, infertilitate, diferite tipuri de cancer. Nu mai putin reale sunt efectele sociale si emotionale legate de obezitate, toate conducand la o calitate scazuta a vietii si o sensibilitate ridicata pana la depresie. Cu alte cuvinte, obezitatea ucide trupul si sufletul.
Pe de alta parte, nu trebuie sa ramanem prozonierii arhetipului frumusetii pe care il impune moda si publicitatea, sau cum ni-l prezinta filmul si televiziunea care demonstreaza acest ideal al femeii avand caracteristici marcate de ceea ce se considera real si natural si de fapt nu este. Influenta mediilor de comunicare joaca un rol important in construirea modelului feminin, de aceea, este necesar sa distrugem aceste bariere ale stereotipului femeii perfecte si sa militam pentru sanatate.
Stereotipurile sunt aceste constructe mentale, imagini, cu ajutorul carora interpretam realitatea mentala. Ele au la baza proiectiile noastre, trecute prin filtrul cultural si prin propriile valori, asupra tuturor lucrurilor care ne inconjoara. Din nefericire, asa cum spune Walter Lippman in lucrarea Opinia publica (1922/1997), suntem tentati mai degraba sa observam o trasatura pe care o asociem cu ceva binecunoscut noua si apoi sa interpretam intreaga imagine a celuilalt prin prisma stereotipurilor pe care le avem la nivel mental. Astfel se intampla si cu femeile grase si cele foarte slabe. Ne-am creat un stereotip pentru femeile frumoase fiind cele care prezinta moda, apar in reclame, femeile slabe. Daca se intampla sa nu corespunda imaginii create, sau acelei asocieri, femeia plinută devine femeia supraponderala, cu probleme de obezitate. Tocmai de aceea, in prezent, cercetatorii psihosociologi se intreaba mai putin in ce masura stereotipurile reunesc cognitiile adevarate sau false despre realitate, si cerceteaza un nou fenomen: „pericolul stereotipizarii” – impactul acestora asupra construirii realitatii. In momentul de fata intreaga realitate sociala este guvernata de stereotipuri si discriminare. Afirmatia „femeile slabe sunt etalonul frumusetii” nu are la baza o cercetare empirica care sa poata demonstra statistic ca exista o relatie intre greutatea unei persoane si frumusete. Cu toate acestea, persoanele grase, care sufera de obezitate sunt discriminate la locul de munca si sunt ocolite in spatiul public.
Dar ce este frumusetea? O armonie intre volum si forma, sau mai bine zis, un echilibru intre continut si ambalaj, sau un ansamblu de forme si proportionări care ne face placere si ne provoaca un sentiment de admiratie? David Hume (1711-1776), filosof scotian, spunea ca frumusetea se afla in privirea si in spiritul celui care contempla. Fiecare individ percepe frumusetea diferit, de aceea, cand privim o persoana supraponderala trebuie sa depasim granita aspectului fizic si sa o privim prin prisma fiintei care are nevoie de ajutor.
Datorita notorietatii, unele vedete apeleaza chiar si la defecte pentru a le transforma in calitati, astfel, fac din obezitate ceva normal. Din pacate, vedetele raman modele pentru marea majoritate a societatii si in loc sa indemne la rezolvarea problemei, se comporta ca si cum a fi supraponderal ar fi ceva foarte normal. Nu sunt acuzate in mod direct celebritatile supraponderale ca ar fi responsabile pentru “epidemia” de obezitate existenta, insa fenomenul de “acceptare a obezitatii” a capatat proportii alarmante.
Obezitatea reprezinta o criza globala, iar apelul la actiune consta intr-o alimentatie sanatoasa, sport si echilibrul starilor emotionale. Este cunoscut faptul ca o emotie puternica, o stare depresiva, conduce la dereglari de metabolism. Mancatul excesiv nu este o terapie. In prezent, posibilitatea de a determina profilul genetic al individului si de a reusi integrarea acestor informatii intr-un complex de date metabolice prin experimentele de laborator constituie o provocare fara precedent in nutritia umana si o batalie castigata cu kilogramele in plus. Obezitatea nu te face nici urat, nici frumos, dar te poate ucide.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>