Pages Navigation Menu

O planeta noua, ca o ploaie calda de vara

O planeta noua, ca o ploaie calda de vara

planeta 2

Atmosfera planetei HAT-P-11b situata in afara Sistemului nostru Solar contine vapori de apa. Asa ne asigura o echipa internationala de astronomi care a reusit sa determine compozitia chimica desi aceasta lume se afla la nu mai putin de 124 de ani lumina departare. Desi detine o dimensiune de patru ori mai mare decat al Terrei, avem de-a face cu cea mai mica planeta din afara Sistemului Solar la care s-a reusit deslusirea compozitiei chimice.

Descrierea atmosferei planetei HAT-P-11b a fost publicata in revista “Nature” intr-o investigatie care releva progresele mari si rapide la care s-a ajuns fata de aceste lumi indepartate. Incepand cu anul 1995 cand oamenii de stiinta Michael Mayor si Didier Queloz au descoperit prima planeta aflata in afara Sistemului Solar, s-au mai descoperit mai mult de 1500 planete cu o mare varitate de dimensiuni si caracteristici. Autorii acestui studiu, condusi de Jonathan Fraine si Drake Deming au combinat datele furnizate de cele trei telescoape spatiale NASA. Au examinat datele colectate de Hubble si Spitzer intre iulie 2011 si decembrie 2012 si le-au comparat cu cele obtinute de Kepler care monitorizeaza permanent zona de pe cer unde se afla aceasta noua planeta. Cu cat este mai mare planeta, cu atat este mai vizibila si mai usor de detectat prezenta sa. Mai mult decat atat, cantitatea de radiatii  a stelei care este absorbita de atmosfera acestei planete poate dezvalui elementele chimice care sunt prezente in atmosfera, aceste componente lasa un fel de amprenta care ii ajuta pe oamenii de stiinta sa efectueze masuratori complexe. Cu aceasta metoda numita spectroscopie a transmisiei de absortie se pot detecta atomi si molecule in atmosfera. Cu aceasta metoda s-a reusit sa se estimeze compozitia partiala a planetelor de dimensiuni mari, asa cum s-a intamplat cu gigantul Jupiter. Obiectivul acestui studiu este de a investiga elementele chimice ale corpurilor mici. HAT-P-11b este mai mare decat Neptun si ar fi cel mai mic descris din punct de vedere chimic pana acum. Conform explicatiilor oamenilor de stiinta s-a detectat o cantitate mare de hidrogen si cantitati semnificative de vapori de apa.

planeta 1

Aflata in constelatia Cygnus, HAT-P-11b se afla foarte aproape de steaua sa. Oamenii de stiinta de la Harvard care au descoperit-o in 2009 au determinat ce dimensiune detine si o temperatura de 600ºC. Steaua sa este mult mai mica si mai putin luminoasa decat Soarele nostru (fata de regele Soare are o raza de 68% si o luminozitate de doar 26 %). Potrivit celor sustinute de Jonathan Fraine, cercetator la Universitatea din Maryland (SUA) si principalul autor al studiului publicat in revista “Nature”, “este foarte improbabil ca pe aceasta planeta sa existe vreo forma de viata asa cum o stim pe Terra deoarece in primul rand nu are o suprafata solida pe care sa se dezvolte”.

Sursa: http://www.elmundo.es/ciencia/2014/09/24/54230d23268e3e6e088b4573.html

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>