Pages Navigation Menu

O noua sursa de apa potabila sau de ce sa nu risipim niciun strop de transpiratie

O noua sursa de apa potabila sau de ce sa nu risipim niciun strop de transpiratie

Sweat-Machine2

Nimic nu se arunca, totul se recicleaza, iar de aceasta data este vorba despre transpiratie. Cu ajutorul unei masinarii- miunune, fiecare strop de sudoare umana este transformat in apa potabila. Iar daca ideea nu vi se pare foarte imbietoare, aflati ca inventia este cat se poate de serioasa si este sprijinita de UNICEF. Organizatia doreste astfel sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste accesul dificil la sursele de apa potabila cu care se confrunta o parte a populatiei africane si asiatice. 

Sweat Machine (masina transpiratiei) este opera a unei echipe de ingineri suedezi. Acestia s-au inspirat din practica NASA de a recicla toate resturile provenite de la om, de la transpiratie la urina. Principiul de functionare al masinii este foarte simplu:  articolele de imbracaminte imbibate in transpiratie sunt aruncate intr-un uscator special care stoarce toate picaturile de sudoare din haine. Transpiratia obtinuta, cu un continut de 99% apa, este apoi incalzita si expusa la raze ultraviolete inainte de a trece prin niste filtre speciale, menite sa elimine sarea si bacteriile din transpiratie.

Etapa finala consta in strecurarea apei obtinute printr-un filtru de cafea pentru a elimina posibilele scame rezultate din hainele stoarse.

Lichidul astfel tratat si filtrat este o apa perfect baubila. Dezavanatajul, odata ce treceti peste bariera psihica ridicata de ideea consumului propriei sudori, este acela ca pentru o jumatate de litru de apa este nevoie de o culme de rufe transpirate.

Iar daca utilitatatea Sweat Machine este, cumva, pusa sub semnul intrebarii, UNICEF a reusit sa extraga ideea nobila din spatele reusitei tehnice.

Organizatia desfasoara in prezent campania „Transpira pentru apa”(Sweat for water) ce are drept obiectiv sensibilizarea tinerilor cu privire la problema apei potabile in anumite zone din Africa si Asia.

Sweat Machine este doar o provocare inventiva care doreste sa deschida usa catre solutii durabile pentru rezolvarea problemei apei potabile in lume. Aproximativ 2,4 miliarde de persoane, la nivel global, nu au acces la o sursa decenta de apa potabila. Un calcul simplu ne va dezvalui ca cifra de mai sus echivaleaza cu aproape o treime din populatia lumii.

Asadar, sa transpiram pentru apa?

Sweat-Machine

 

Sursa: odditycentral.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>